Cambodjaanse boeren slepen onderneming geleid door Belgische familie voor de rechter

©Ate Hoekstra

Een vijftigtal Cambodjaanse boeren sleept twee ondernemingen van de groep Bolloré voor de rechter in Frankrijk. Een van de ondernemingen wordt geleid door de Belgische familie Fabri, .

De boeren eisen in hun dagvaarding het herstel van de materiële en morele schade die veroorzaakt werd door de landbouwactiviteiten van de ondernemingen. Dat meldde het Franse persagentschap AFP woensdag op basis van verschillende bronnen.

De inwoners van Bousra in het oosten van Cambodja hekelen in de dagvaarding, die vrijdag neergelegd werd bij de rechtbank van Nanterre, de gevolgen van de teelt van rubberbomen door een joint venture van de Franse groep Socfin-KCD.

De rechtszaak is gericht tegen de ondernemingen Bolloré en de Comagnie du Cambodge, omdat die vanuit Frankrijk de operationele leiding voeren in Bousra binnen de joint venture. De boeren eisen de teruggave van hun land en schadevergoedingen.

'De ontwikkeling van de teelt van rubberbomen door Bolloré in Bousra vond systematisch plaats ten nadele van de inwoners wiens rechten de Franse multinational naast zich neerlegde', stelt de dagvaarding. De inwoners zouden onder andere geconfronteerd zijn met onteigeningen, volksverhuizingen, inkomensverliezen, voedingsonzekerheid, verlies van biodiversiteit en ontbossing.

De groep Bolloré bevestigde woensdag gedagvaard te zijn. Ze benadrukt dat ze slechts een minderheids- en financiële aandeelhouder (39%, red.) is in Socfin, dat geleid en gecontroleerd wordt door de Belgische familie Fabri en dat de Compagnie du Cambodge al een halve eeuw geen plantages meer heeft in Cambodja.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud