Campine hoopt op beterschap in 2014

(foto dv) ©Dominic Verhulst/dotch.be

Het grondstoffenrecyclagebedrijf Campine leed in 2013 opnieuw verlies, zij het minder dan in 2012. Dat is deels te danken aan een papieren winst op financiële instrumenten waarmee Campine zich indekt tegen de schommelingen van de loodprijs.

Campine had bij de kwartaalupdate over het derde kwartaal al aangekondigd dat er over het hele jaar een verlies zou worden geboekt. Dat blijkt nu op operationeel niveau een verlies te zijn van 1,7 miljoen euro (tegen 1,5 miljoen euro in 2012). Netto na belastingen werd het verlies gemilderd tot 1,14 miljoen euro, tegen 2,47 miljoen euro in de min een jaar eerder. Dit is mede te danken aan de veranderende waarde van de financiële instrumenten waarmee Campine zich indekt tegen de schommelende loodprijs, en die verschoof van -0,88 miljoen naar 1,04 miljoen in de plus.

De omzet lag 8 procent lager op 137,46 miljoen euro. Dit is toe te schrijven aan de lage marktprijzen voor Campines voornaamste producten lood en antimoon. In beide business units steeg het verkochte volume met ongeveer 5 procent. Toch ging door de lage prijzen de omzet in lood met 1 procent lager, en in antimoon zelfs met 22 procent. In plastics steeg het volume met 18 procent en ging de omzet er door lagere prijzen eveneens minder vooruit, maar er zat wel nog groei in (+11%).

Net als over 2012 zal er geen dividend zijn over 2013.

Vooruitzichten

'We zien enkele tekenen van economisch herstel met een langzaam stijgende vraag', meldt Campine in het persbericht over de resultaten. Voor de drie afdelingen worden stijgende volumes verwacht.

Over de prijzen is Campine nog niet helemaal gerust. De loodprijs heeft zich recent wat hersteld maar heeft nog niet het gewenste niveau bereikt, en in antimoon blijven de marges onder druk. Toch besluit het bedrijf met de melding dat er over 2014 een positief resultaat wordt verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud