CBR beslecht ruzie met Cimescaut via overname

Een steengroeve van Cimescaut in Antoing in de provincie Henegouwen - Foto Photo News

De krachtmeting tussen de cementgroep CBR en Cimescaut over een van diens steengroeves krijgt een verrassende slotwending. CBR neemt Cimescaut integraal over, waardoor deze krasse knar van de Brusselse beurs van de koersenborden verdwijnt.

CBR neemt in een klap een pakket aandelen, goed voor 62,91 procent van de aandelen van Cimescaut, over. Dat belang was tot dusver in handen van de familie Bertrand, zowel rechtstreeks als via een aantal vennootschappen. De cementgroep had al een belang van 34,02 procent in de groep. Nu volgt nog een uitkoopbod aan dezelfde voorwaarden, te weten 1.322,09 euro per aandeel.

Dat betekent dat CBR al 47,9 miljoen euro neertelde voor het belang van de familie Bertrand. Dat komt neer op een premie van 22 procent ten opzichte van de recentste beurskoers van 1.088,99 euro, voor het aandeel dinsdag werd opgeschort. De handel in het aandeel is al geruime tijd quasi opgedroogd, met handelsvolumes van vaak amper 1 stuk.

Verdwenen de jongste 2 jaar van de beurs:

Pogingen tot beursexit:

Exit gepland maar nog niet gerealiseerd:

Met de overname van Cimescaut verdwijnt een van de veteranen van de Brusselse beurs binnenkort van de tabellen. Cimescaut was genoteerd sinds 1925. Voor de anecdote: overnemer CBR noteerde ooit als dochter van de Generale Maatschappij (GMB) op de Brusselse beurs en werd in de eerste helft van de jaren 90 overgenomen door het Duitse HeidelbergCement. De leegloop op de Brusselse beurs is dus nog niet afgelopen (zie hiernaast).

Aankoopoptie

De overname is een wel erg doortastende manier van CBR om een einde te maken aan een discussie die al bijna 5 jaar aansleept. Alles draaide tot dusver om een welbepaalde steengroeve, Carrières d'Antoing. Die was voor 40 procent in handen van Cimescaut, de rest zat bij CBR.

CBR had een aankoopoptie om de steengroeve integraal over te nemen indien er zich fundamentele wijzigingen voordeden in het aandeelhouderschap van Cimescaut. In 2009 vond CBR dat dit het geval was, omdat verschillende personen die sinds 1982 aandeelhouder waren van Cimescaut, waren overleden. Op 1 september 2009 liet CBR doodleuk weten dat het zijn optie had gelicht, en dat het bedrijf vanaf dan volledige eigenaar was van Carrières d' Antoing.

Cimescaut verzette zich echter met hand en tand tegen die beslissing. De gerechtelijke procedure was intussen al tot bij het Hof van Cassatie beland. CBR besloot blijkbaar dat het welletjes was geweest, en maakt nu een einde aan de debatten door Cimescaut integraal in te lijven.

Een kleine uitzondering is de kalksteengroeve van Wellin (Carrière du Fond des Vaulx). Die wordt verkocht aan de joint venture tussen bouw- en bouwmaterialengroep Groep De Cloedt en Switex. Die laatste is een vehikel van de familie Bertrand, de voormalige eigenaars van Cimescaut.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud