Advertentie

CEO: 'Ik zag in 20 jaar nog nooit zo'n verlies bij Sipef'

Een palmolieplantage van Sipef. ©Sipef

De plantagegroep Sipef boekte in de eerste jaarhelft een verlies van 5 miljoen dollar. CEO François Van Hoydonck ziet voor de rest van het jaar geen beterschap.

'Ik maakte in 20 jaar bij Sipef nog nooit zo'n daling van de palmolieproductie en zo'n verlies mee.' François Van Hoydonck, de CEO van de Antwerpse plantagegroep, geeft meteen een van dé hoofdverklaringen voor de slechte halfjaarcijfers van woensdag.

We hebben altijd jaar na jaar onze palmolieproductie kunnen opkrikken, maar die viel het voorbije half jaar veel lager dan normaal uit door problemen in Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea.
François Van Hoydonck
CEO Sipef

'We hebben altijd jaar na jaar onze palmolieproductie kunnen opkrikken, maar die viel het voorbije half jaar veel lager dan normaal uit door problemen in Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea', klinkt het. 'In Indonesië had dat te maken met een natuurlijk fenomeen, een terugval na een heel goeie productie vorig jaar, nadat de palmbomen er heel veel vruchten hadden gegeven. In Papoea-Nieuw-Guinea leed de productie onder een nat en dus slecht jaarbegin.'

In de halfjaarcijfers vertaalt zich dat in een 7,5 procent lagere palmolieproductie (153.696 ton) tegenover een jaar geleden. Voor Sipef is palmolie - in vergelijking met de bijproducten rubber, thee en bananen - veruit de belangrijkste activiteit, goed voor 89 procent van de brutowinst.

Lage palmolieprijzen

Ook de lage palmolieprijzen wegen op de resultaten, zegt Van Hoydonck. 'Per ton liggen die 135 dollar lager dan in de eerste helft van vorig jaar. Voor Sipef is dat een enorm verschil. Die lage prijzen hebben te maken met een overaanbod aan plantaardige oliën in het algemeen, maar ook met de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Daardoor is niet alleen de prijs voor sojabonen gedaald, maar ondervindt ook de palmolieprijs een impact.'

Al die factoren maken dat Sipef de voorbije zes maanden een nettoverlies boekte van 5,2 miljoen dollar, terwijl de plantagegroep in dezelfde periode vorig jaar nog een winst van 24,7 miljoen dollar boekte. De zogeheten brutowinst (omzet min kosten van verkopen) verschrompelde met 69 procent van 46,6 miljoen dollar tot 14,3 miljoen dollar.

Geen beterschap

Van Hoydonck verwacht de rest van het jaar niet onmiddellijk beterschap. Voor de tweede jaarhelft gaat Sipef - waarin de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren een belang heeft van 31,59 procent - uit van 'gelijkaardige resultaten' als in de eerste jaarhelft.

We verwachten pas over twee jaar opnieuw een normale opbrengst in Papoea-Nieuw-Guinea.
François Van Hoydonck
CEO Sipef

'Klassiek is de palmolieproductie wereldwijd altijd hoger in de tweede jaarhelft', zegt Van Hoydonck. 'Er is ook nog veel stock van vorig jaar, waardoor ik niet meteen verwacht dat de prijzen zullen stijgen.'

Sipef verwacht wél beterschap in zijn productie in Indonesië, waar de tweede jaarhelft traditioneel beter is. 'Eind dit jaar verwachten we er een lichte groei.' Daar staat tegenover dat Sipef in Papoea-Nieuw-Guinea dit jaar 28.000 ton minder palmolie produceert, als gevolg van twee uitbarstingen op korte tijd van de vulkaan Mount Ulawun, op 26 juni en 3 augustus.

Die legden een dikke laag as en steengruis over zijn plantages en fabrieken. 'Dat zullen we pas voelen in de tweede jaarhelft. De productie zal er dit jaar 19 procent lager uitvallen. We verwachten er pas over twee jaar opnieuw een normale opbrengst.'

Etalage

Bij de publicatie van de halfjaarresultaten meldde Sipef ook dat het toelating kreeg voor een hogere schuldratio. De netto financiële schuldpositie mag voortaan nooit hoger zijn dan 3,5 keer de rebitda (de recurrente winst voor intresten, belastingen en afschrijvingen), in plaats van twee keer tot dusver.

Het beurshuis Kepler Cheuvreux wijst op de optie om andere dan de palmolieactiviteiten af te stoten om de schuldgraad af te bouwen. 'We zetten zelf geen activiteiten in de etalage', reageert Van Hoydonck. 'Maar we staan niet weigerachtig tegenover voorstellen om activiteiten over te nemen die niet tot onze corebusiness behoren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud