Advertentie

'Chinese houtopkopers bedreigen lokale bedrijven'

©BELGAIMAGE

Bij openbare verkopen van hout duiken vaak Chinese opkopers op die hoge prijzen betalen voor eik en beuk. 'Afgewerkte producten komen hier terug aan lage prijzen', klinkt het bij sectororganisatie Fedustria.

Bijna alle eiken die dit jaar in het dichtbeboste Hengouwse Sivry-Rance werden verkocht gingen naar China. Burgemeester Jean-François Gatelier toonde zich na de laatste openbare verkoop verbaasd. 'Alle grote en interessante loten werden gekocht door bedrijven die naar China exporteren. De Waalse zagerijen hebben niets kunnen binnenhalen omdat er 30 procent boven de gebruikelijke prijzen werd geboden', klonk het op RTBF.

'De Waalse zagerijen hebben niets kunnen binnenhalen omdat er 30 procent boven de gebruikelijke prijzen werd geboden.'
Jean-François Gatelier
Burgemeester Sivry-Rance

De hogere prijzen zijn goed nieuws voor de boseigenaren en bedrijven die de aankoop en het transport regelen. Maar voor de lokale verwerkende industrie is er een probleem, van zagerijen tot verwerkende bedrijven die meubels of parket maken. Recent meldde een bedrijfsleider dat hij met de kleine volumes die niet door Chinese partijen werden opgekocht slechts enkele weken verder kan.

Het fenomeen is al een tijd aan de gang, zegt Filip De Jaeger, adjunct-directeur-generaal van sectorfederatie Fedustria een De Tijd. 'Vooral volledige stammen van de loofbomen eik en beuk vinden hun weg naar China, maar ook hout van sparren die aangetast zijn door kevers.'

'Vooral volledige stammen van de loofbomen eik en beuk vinden hun weg naar China, maar ook hout van sparren die aangetast zijn door kevers.'
Filip De Jaeger
Adjunct-directeur -generaal Fedustria

Aan de inkoopwoede uit Azië is voorlopig niet veel te doen. 'Europa beschouwt het als een vrije markt', zegt De Jaeger. Hij is wel bezorgd voor een nog groter effect volgend jaar. Dan begin in Rusland een exportverbod op boomstammen om de eigen zagerijen te beschermen. Dat kan een impact hebben want Rusland exporteert traditioneel veel naar China'.

Prijzen

Voor consumenten zijn er niet meteen gevolgen, klonk het eerder op VRT NWS. Integendeel: Chinese bedrijven exporteren vaak afgewerkte houten producten naar Europa en doen het aan lagere prijzen dan waaraan de lokale industrie kan werken 'Economisch is dit niet te verklaren', vindt De Jaeger. 'Er zijn enerzijds de goedkopere lonen in China, maar mogelijk kunnen er subsidies mee gemoeid zijn voor die bedrijven', zegt De Jaeger, die aangeeft enkel vermoedens, maar nog geen concrete bewijzen daarvoor te hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud