Chinese vraag naar ijzererts vertraagt

Winning van ijzererts in de Cloudbreak-mijn van Fortescue Metals Group, zo'n 250 km ten zuidoosten van Port Hedland (Foto Reuters)

De Chinese vraag naar ijzererts groeit minder sterk door de tragere economische groei in het land. Maar dit zal niet veel druk zetten op de prijzen.

Dat verklaarde Ian Ashby, hoofdverantwoordelijke voor ijzererts bij mijnbouwer BHP Billiton, dinsdag 20 maart 2012 op de AJM Global Iron Ore & Steel Forecast Conference in het Australische Perth.

Ashby denkt dat de Chinese vraag naar ijzerts binnenkort nog eencijferig – met minder dan 10 procent dus – zal groeien. Mogelijk is dat trouwens nu al het geval. Op lange termijn ziet het er niettemin goed uit voor de mijnbouwers, omdat de nood aan ijzererts zal toenemen door de verdere industrialisering en verstedelijking in China, maar ook in India en andere groeilanden.

De minder sterke groei van de Chinese import van ijzererts zal voorlopig maar weinig gevolgen hebben voor de prijs, verwacht Ashby. Hij ziet de prijs iets terugvallen tot zowat 120 dollar per ton. Momenteel wordt voor een ton ijzererts 145 dollar neergeteld.

China is genoodzaakt massaal ijzererts in te voeren omdat het land zelf maar over geringe voorraden beschikt. ‘De taart is groot en zij zullen hun staalindustrie blijven uitbreiden’, meent Ashby. De voornaamste exporteurs van ijzererts zullen de komende jaren Australie en Brazilie zijn, en in mindere mate Zuid-Afrika en Rusland.

Op het mijnindustrieforum in Perth gaf David Joyce, die bij concurrent Rio Tinto verantwoordelijk is voor expansieprojecten, trouwens een gelijkaardige boodschap. ‘Hoewel het groeiritme in China plots vertraagt, blijven wij tippen op een zachte landing en een robuuste groei dit jaar.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud