Diamant verliest glans

Diamanten horen vooral bij een verloving, meldt De Beers. ©BELGA

De verkoop van diamanten steeg vorig jaar met 3 procent tot een recordbedrag van 80 miljard dollar (71 miljard euro). Vooral Amerikanen zijn tuk op diamanten, meldt De Beers. Maar 2015 lijkt een minder goed jaar te worden.

Diamanten waren in 2014 nog nooit zo populair. De verkoop overschreed de 80 miljard dollar, een record. Maar De Beers, de op één na grootste producent van diamanten na Alrosa, waarschuwt dat dit jaar veel minder goed zal zijn. De tijden zijn 'challenging' volgens De Beers-CEO Philippe Mellier. De vraag naar diamanten is geslonken, zeker in Azië, waardoor veel juweliers met een overschot komen te zitten. Volgens Mellier zitten de meeste diamantbedrijven met een 'indigestie'.

Diamanten krijgen steeds meer concurrentie van andere luxeproducten, zoals consumentenelektronica, fashion en ook uurwerken. Enkel bij verlovingen is diamant nog steeds een topper.

De grootste markt voor de verkoop van diamanten is nog steeds de Verenigde Staten, goed voor 42 procent in 2014. Volgt China, met 16 procent. De verkoop in China is wel verminderd, door het afkoelen van de economische groei daar, waardoor diamantbedrijven zoals De Beers hun hoop meer richten op India.

De Beers, een dochter van Anglo American, is nummer twee in de wereld, na het Russische Alrosa, wat het aantal verkochte diamanten in volume betreft (in karaat). In omzet is De Beers wel de grootste diamantproducent.

Ook Antwerpen voelt dit jaar de malaise in de sector. Antwerpen is het grootste handelscentrum voor diamanten in de wereld. Ongeveer 84 procent van de ruwe diamanten komen langs Antwerpen en ook meer dan de helft van de geslepen diamanten. Zeker na het sluiten van ADB, de Antwerpse diamantbank in handen van KBC, zijn veel Antwerpse diamantairs zonder bankrekening komen te staan, waardoor ze nog moeilijk handel kunnen voeren. Veel diamantairs verlaten dan ook 't Stad voor Israël, India of Dubai.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud