Advertentie

Diamanten werden vorig jaar pak goedkoper

©REUTERS

De prijs voor diamant is met meer dan vijf procent gedaald in 2014. Diamantairs kampen met een tekort aan kredieten, zodat ze hun voorraden braderen. Een diamant van 1 karaat bijvoorbeeld is vorig jaar 8,7 procent goedkoper geworden.

Diamanten zijn vorig jaar een pak goedkoper geworden. Omdat banken hun leningen terugschroeven, zitten diamantairs met een tekort aan financiering. Ze lossen hun voorraden, zodat ze toch cash binnen krijgen en alsnog hun handel kunnen voortzetten.

De prijs voor geslepen diamant is volgens Rapaport met meer dan 5 procent gedaald. Een diamant van één karaat is nu 8,7 procent goedkoper dan een jaar geleden. Alleen in de laatste drie maanden van 2014 is de prijs met 5 procent gezakt.

Ook de handel in ruwe diamanten lijdt onder het strikte kredietbeleid van de banken. Het Britse WWW International Diamond Consultants meldt dat de prijzen voor ruwe diamant in het laatste trimester van 2014 met 6,9 procent zijn gedaald.

Diamanthandelaars zijn zeer afhankelijk van de kredieten die ze krijgen. Hun aankopen, waarmee doorgaans forse bedragen zijn gemoeid, financieren ze voortdurend met kredieten. Door het wegvallen van de Antwerp Diamond Bank, een KBC-dochter, is er veel minder financiering voorhanden. En andere banken zijn niet happig om kredieten toe te kennen aan de complexe en risicovolle diamanthandel. Hierdoor kampen diamantairs met een tekort aan liquiditeit.

Naar schatting nam ADB zo'n 35 à 40 procent van de financiering in de Antwerpse diamanthandel voor zijn rekening. Antwerpen is een wereldcentrum voor de diamantindustrie. 80 procent van alle ruwe diamant en 50 procent van de geslepen diamanten worden via Antwerpen verhandeld.

Ook het terugvallen van de vraag naar diamanten uit China speelt volgens experten een rol in het daling van de prijs voor diamant. Vooral de Indiase markt, waar de meeste diamanten worden geslepen, lijdt onder die terugval.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud