Drie strafklachten in Nyrstar-dossier

De vestiging van Nyrstar in Balen. ©Debby Termonia

Op zijn minst drie aandeelhouders van de zinkgroep hebben in Brussel een strafklacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen onbekenden. Dat bleek dinsdag op de algemene vergadering van Nyrstar.

Een verrassing van formaat dinsdag op de algemene vergadering van de beursgenoteerde zinkgroep Nyrstar; het Brusselse gerecht blijkt zich te buigen over het Nyrstar-dossier, na op zijn minst drie klachten tegen onbekenden, ingediend door drie aandeelhouders van het bedrijf. De klachten werden ingediend met burgerlijke partijstelling, wat wil zeggen dat een onderzoeksrechter er zich verplicht over moet buigen en dat de klachten niet kunnen worden geseponeerd.

Het was een aandeelhouder die voorzitter Martyn Konig tijdens de vergadering vroeg of hij op de hoogte is van het bestaan van de klachten. Konig antwoordde daarover geen informatie te hebben.

In de marge van de vergadering zei de aandeelhouder aan de pers, met bewijzen in de hand, zelf een van de drie klachten ingediend te hebben. Een andere aandeelhouder bevestigde, eveneens in de marge, achter de tweede klacht te zitten. De twee, die samen ageren, zeggen weet te hebben van op zijn minst één andere klacht, op basis van contacten met andere aandeelhouders. Er zijn volgens hen twee onderzoeksrechters aangesteld, een voor elke taalrol.

Koersmanipulatie

De twee aandeelhouders, die zeggen op papier tienduizenden euro's verloren te hebben door de val van het Nyrstar-aandeel, voeren koersmanipulatie als voornaamste klacht aan. Een van hen verkiest daar niet veel commentaar bij te geven, maar hij hekelt dat Trafigura bij de redding van Nyrstar zowel koper als verkoper was. 'Men heeft ervoor gezorgd dat Nyrstar in moeilijkheden kwam. Trafigura had er belang bij dat Nyrstar niets meer waard was op de beurs om er dan de hand op te leggen.'

De man heeft het voorts over managementfouten en heeft ook kritiek op de rol van de obligatiehouders van Nyrstar. Hij zegt dat Amerikaanse fondsen veel geld verdienden door obligaties goedkoop in te slaan toen ze laag gewaardeerd waren.

'Hold-up op klaarlichte dag'

De tweede aandeelhouder deelt de mening van Kris Vansanten, een van de meest combattieve minderheidsaandeelhouders die ook procedeert tegen Nyrstar en Trafigura, dat de redding door Trafigura een 'hold-up op klaarlichte dag' was. 'De aandeelhouders werden misleid. De enigen die beter werden van de redding van Nyrstar zijn Trafigura en de Australische overheid (betrokken bij de vestiging in Port Pirie, red.).'

'Een industriële parel werd uitgekocht tegen 1 euro. We willen dat alles wordt teruggedraaid en als dat niet mogelijk is, willen we een schadevergoeding', zegt de tweede aandeelhouder.  

De strafklachten hadden er in theorie toe kunnen leiden dat burgerlijke procedures, zoals de rechtszaak die Vansanten en een 100-tal aandeelhouders van plan zijn in te dienen, tot stilstand komen. Maar hun advocaat Laurent Arnauts zegt dat dat hier niet het geval is. 

Een van de advocaten van Nyrstar zei niet te kunnen reageren op het nieuws van de klachten omdat het bedrijf niet op de hoogte is van de klachten of hun inhoud.

Uitputtingsslag

De algemene vergadering is een uitputtingsslag: om 17 uur, na bijna zeven uur vergaderen, waren nog steeds niet alle vragen beantwoord. De raad van bestuur trok zich op dat moment terug om de openstaande vragen te beantwoorden. Daarna moetend de antwoorden en de stemming nog volgen.

De aandeelhouders stelden een ellenlange lijst vragen, schriftelijk en mondeling, aan de raad van bestuur en commissaris Deloitte. De revisor van Deloitte kreeg daarbij felle kritiek uit de zaal omdat ze bij alle bijkomende vragen stelselmatig herhaalde dat ze niet kon antwoorden en de vraag zou noteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud