Advertentie

Drukkerijen en uitgevers kreunen onder papierschaarste

©AFP

Een tekort aan papier leidt tot hogere prijzen en langere leveringstermijnen bij drukkerijen en uitgevers. Voor het einde van het jaar wordt weinig beterschap verwacht.

Mediagroep Roularta benadrukte deze week tijdens de toelichting van de halfjaarcijfers nog dat haar magazijnen vol zitten met papiervoorraden. Een slimme zet, want veel papier- en verpakkingsproducenten kampen met een tekort aan papier.

De schaarste is het gevolg van een mix van factoren, klinkt het bij Febelgra, de federatie van de grafische industrie, en bij InDUfed, dat de papier- en kartonsector vertegenwoordigt. Een van de belangrijke oorzaken is de explosieve vraag naar kartonverpakkingen vanuit de e-commerce. Dat leidt tot een toenemende concurrentie op de markt van gerecycleerd papier.

Minder productiecapaciteit

Een bijkomend probleem is dat in China de vraag naar papier enorm is gestegen. Het land koopt daarom grote volumes pulp (de basisgrondstof voor papier) op tegen hogere prijzen. ‘Maar nu wij in Europa weer meer volume nodig hebben, is er, voorlopig, een tekort ontstaan’, zeggen de Belgische sectororganisaties. 

Ook aan de productiezijde zijn er problemen. De afgelopen jaren is als gevolg van de afnemende vraag naar grafisch papier zowel de productiecapaciteit als het personeelsbestand afgebouwd. Maar door de coronapandemie kampen sommige papierproducenten nog altijd met besmette personeelsleden. Bovendien geraken in Europa door een gebrek aan transportcapaciteit grondstoffen niet tijdig bij de producent.

Duurder papier

De impact is duidelijk voelbaar. 'Er zijn drukkerijen die langer dan normaal moeten wachten op leveringen. Hoelang die vertragingen zijn, hangt af van de leverancier en de papiersoort', zegt Febelgra-topman Marc Vandenbroucke. En de schaarste leidt tot hogere prijzen. 'Papier voor commerciële druk is de afgelopen maanden gemiddeld 13 procent duurder geworden. In het najaar kan dat zelfs 15 procent worden.' Die hogere prijzen worden mondjesmaat doorgerekend aan de klanten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud