Duits staal zinkt steeds dieper in crisis

©REUTERS

Salzgitter verlaagt voor de tweede dit jaar zijn winstprognose. Of beter: het vreest voor nog meer verlies. De eens zo machtige Duitse staalsector beleeft een van zijn zwaarste crisissen.

Het bedrijf rekent nu voor 2013 op een verlies voor belastingen van 400 miljoen euro. In mei werden de prognoses ook al verlaagd, terwijl begin dit jaar nog op lichte winst werd gerekend.

Door de ingezakte vraag naar staal vanuit de bouw in onder meer Zuid-Europa moet Salzgitter fors afschrijven op de waarde van een onderdeel dat stalen balken maakt. En vanwege de dalende metaalprijzen wordt een afboeking gedaan op koperproducent Aurubis, waarvan Salzgitter een kwart bezit. Vorig jaar leed het staalconcern ook al verlies.

'De aanhoudende recessie in veel Europese landen oefent druk uit op de Europese staalindustrie in de vorm van een structurele crisis', aldus het bedrijf in een toelichting op de winstwaarschuwing. Salzgitter voorziet op de middellange termijn geen herstel van de vraag. Het concern komt met meer details over de prognoses bij de publicatie van de halfjaarcijfers op 14 augustus.

Op de beurs in Frankfurt werd de winstwaarschuwing slecht ontvangen. In de handel nabeurs ging het aandeel Salzgitter ruim 7 procent omlaag, nadat het 1,8 procent hoger was geƫindigd op 28,79 euro.

De grootste Duitse staalproducent ThyssenKrupp meldde in mei over het eerste kwartaal een nettoverlies van 656 miljoen euro en is bezig duizenden banen te schrappen vanwege de problemen op de staalmarkt.

Duitsland is de grootste staalproducent van Europa. De Duitse staalsector telt circa 100 bedrijven met 92.000 werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud