Duitse koperproducent investeert in Kempen

©Merlin Daleman/Hollandse Hoogte

De Duitse koperproducent Aurubis investeert extra miljoenen in zijn Kempense fabriek. ‘We hebben hier een sterke reputatie in innovatie opgebouwd.’

Arubuis maakt 7 miljoen euro vrij voor de bouw van een nieuw kantoorgebouw en andere infrastructuurwerken in Olen. En de productie in de divisie 'speciaaldraad' wordt opgetrokken met 30 procent. 'Dit is het sluitstuk van een investeringsprogramma van tientallen miljoenen euro tijdens de voorbije jaren', zegt general manager Jo rogiers. Zeven jaar na de overname van de Belgische koperproducent Cumerio door de Duitsers, heeft de fabriek in Olen zich ontpopt tot het kenniscentrum voor speciale koperproducten.

Dit is het sluitstuk van een investeringsprogramma van tientallen miljoenen euro tijdens de voorbije jaren.
Jo Rogiers
General Manager van Aurubis in België

Het verwerkt koperschroot tot zuiver koper. Via verdere, complexe bewerkingen produceert het speciale koperdraad dat de basis vormt voor op-maat-gemaakte koperen profielen. De profielen werden onder andere al gebruikt in de deeltjesversneller van CERN en in zwevende magneettreinen. Minder exotische toepassingen zijn elektrische schakelkasten van bedrijven als Siemens.

Godsgeschenk

Dat alles heeft Aurubis te danken aan de overname van een Zwitsers bedrijf enkele jaren geleden. Die ontwikkeld een nieuw procédé – sneller en goedkoper - om koper te extruderen in allerlei vormen. Door de dure Zwitserse frank, besliste het hoofdkwartier de productie te verhuizen naar Olen. Een godsgeschenk voor de Belgische site.

Magneettreinen

General Manager Jo Rogiers heeft nog meer in petto. ‘We bekijken of we de geleidbaarheid van koper kunnen verhogen door gebruik te maken van kunststoffen zoals carbon. Tegen eind dit jaar moeten we meer zicht hebben op het potentieel ervan.

Onze koperproducten werden al gebruikt in de deeltjesversneller van CERN en in ultrasnelle magneettreinen.

Deze technologie staat nog in zijn kinderschoenen, maar als dat doorbreekt zullen op termijn – ik ga nu overdrijven - misschien wel de helft van de kopermijnen de deuren mogen sluiten.’ Hij werkt ook samen met de Leuvense universiteit en een ander Belgisch bedrijf om koperproducten te 3D-printen.

We onderzoeken de mogelijkheid om te 3D-printen met koper en om de geleidbaarheid van koper te verhogen door kunststoffen als carbon toe te voegen.

 

De Olense vestiging telt momenteel 530 werknemers, 40 meer dan bij de overname van Cumerio. Met dank aan de speciale producten die de 100 jaar oude site een nieuwe dynamiek geven. ‘Ook de klassieke koperraffinage blijft belangrijk. Maar door de lage koperprijs, de lage verwerkingskonen en de lage beschikbaarheid van koperschroot heeft onze site een nadeel tegenover die in Hamburg die koperconcentraten uit mijnen verwerkt. Maar er is geen reden tot paniek. De koperprijs staat door een tijdelijke appelflauwte van China momenteel vermoedelijk op de bodem.’

Rode bosmieren

Voor het nieuwe kantoorgebouw moesten trouwens twee nesten rode bosmieren weggehaald en overgeplaatst worden naar een nieuwe locatie. Dat gebeurde in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos. Rode bosmieren zijn blijkbaar zeer zeldzaam in de regio. Door de complexe architectuur van de nesten, was de verhuis geen lachertje. De nesten werden laag per laag afgegraven, genummerd en op de nieuwe locatie opnieuw ingegrave

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud