Duitsers kopen Belgisch Metallo voor 380 miljoen

Koperschroot van Aurubis. ©Foto Aurubis

De overnemer is Aurubis, dat eerder al de koperproducent Cumerio (ex-Umicore) inlijfde.

Aurubis neemt Metallo over van het investeringsfonds Towerbrook, dat zes jaar geleden aan boord kwam, en van het management van het bedrijf. Towerbrook was onlangs een van de overnamekandidaten voor de uitzendgroep House of HR. Maar die deal werd zoals bekend afgeblazen

België is geen onbekend terrein voor Aurubis. Twaalf jaar geleden kocht Norddeutsche Affinerie het Belgische koperbedrijf Cumerio - ooit een onderdeel van Umicore - en veranderde daarna zijn naam naar Aurubis. De Duitse beursgenoteerde groep - goed voor een beurswaarde van 1,8 miljard euro - financiert de overname zonder kapitaalverhoging. 

Metallo realiseerde vorig jaar een omzet van bijna 1 miljard euro. Ze heeft fabrieken in België en Spanje en telt 530 werknemers. In Beerse - waar Metallo 100 jaar actief is - recycleert Metallo onder andere koper, lood, nikkel en zink uit materialen van containerparken, metaalverwerkers en autoshredders. Metallo recycleert jaarlijks via allerlei raffinagetechnieken ongeveer 350.000 ton metaalafval tot circa 120.000 ton zuiver koper, 25.000 ton lood en 10.000 ton tin. 

Koperdraad

Aurubis heeft in ons land al een grote koperfabriek in Olen, waarin de voorbije jaren 100 miljoen euro werd geïnvesteerd.  Aurubis recycleert er zuiver koper uit koperschroot. Via verdere complexe bewerkingen produceert het koperdraad dat de basis vormt voor op maat gemaakte koperen profielen. Die werden bijvoorbeeld gebruikt in de deeltjesversneller van het CERN en in zwevende magneettreinen. Minder exotische toepassingen zijn elektrische schakelkasten.'

Bij Aurubis in Olen werken een 600-tal mensen. De Kempense site was vroeger eigendom van Umicore dat zijn koperactiviteiten afsplitste in Cumerio. 

Jo Rogiers, die jarenlang de site in Olen leidde en nu in het directiecomité van Aurubis zit, noemde de Kempen eerder al het Silicon Valley van de metallurgie, met ook sites van Umicore, Campine en Metallo. Twee van de vier komen nu onder één dak. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud