Eén Trafigura-bestuurder minder bij Nyrstar

Een werknemer van Nyrstar in Nederland. ©Hollandse Hoogte / Merlin Daleman

De hoofdaandeelhouder levert een zitje in om redenen van deugdelijk bestuur. In de plaats komt een onafhankelijk bestuurder.

Bij zinkgroep Nyrstar  is Jesús Fernandez Lopez afgetreden als bestuurder. Het aantal Trafigura-zitjes in de raad van bestuur (6) zakt daardoor van drie naar twee. 

Fernandez werd in april 2016 aangesteld als vertegenwoordiger van referentieaandeelhouder Trafigura. Hij zal nu Trafigura vertegenwoordigen tijdens de onderhandelingen met betrekking tot het nazicht van de balans van Nyrstar. Om de duidelijkheid van dat proces te bevorderen is beslist dat het beter zou zijn mocht Fernandez aftreden als bestuurder.

Eerder werd al aangekondigd dat Jane Moriarty als onafhankelijk bestuurslid zal toetreden tot de raad van bestuur van Nyrstar. Zij wordt benoemd op de algemene vergadering van 14 maart.

Loodzware schulden

Nyrstar ligt al enige tijd in de lappenmand. Het bedrijf gaat gebukt onder een loodzware schuldenlast van minstens 1,45 miljard euro, wat liefst 12 keer de brutobedrijfswinst is. 

En ondertussen hebben aasgierfondsen grote brokken van het schuldpapier van Nyrstar opgekocht. Die hefboomfondsen, die met de obligaties een gokje wagen, zullen waarschijnlijk eisen dat hun schuldpapier wordt omgezet in nieuwe aandelen of een operationeel gezond deel van het bedrijf. Hoofdaandeelhouder Trafigura wacht met andere woorden een stevige wedstrijd touwtrekken

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud