Etienne Schouppe (CD&V) duikt op bij Nyrstar

Etienne Schouppe was jarenlang toppoliticus voor CD&V. ©BELGA

Voormalig CD&V-politicus Etienne Schouppe heeft een aanzienlijk belang opgebouwd in de noodlijdende zinkgroep Nyrstar.

Etienne Schouppe (77) en enkele zakenpartners hebben 7,8 procent van de stemrechten in Nyrstar in handen gekregen. Dat blijkt donderdagavond uit een transparantiemelding. 

Schouppe werkt samen met de ondernemer Kris Vansanten en minstens acht andere investeerders. Vansanten, die de bedrijvengroep Quanteus leidt, is een van de kleine aandeelhouders die zich verzet tegen de machtsgreep van Trafigura bij Nyrstar.

De omstreden grondstoffengroep redde het Belgische zinkbedrijf vorig jaar van het faillissement. Volgens Vansanten kwam die operatie evenwel neer op een 'hold-up op klaarlichte dag'.

Door de groeiende participatie verstevigen Vansanten en co. hun positie als tweede grootste Nyrstar-aandeelhouder na Trafigura. Dat bezit 24,4 procent van het beursgenoteerde Nyrstar en 98 procent van de operationele activiteiten die uit de beursgenoteerde vennootschap zijn gehaald bij de redding.

Uitrookbod

In januari had de groep rond Vansanten al een belang van 5 procent in Nyrstar opgebouwd. Op die manier willen ze een uitrookbod door Trafigura vermijden. Vansanten nam daarvoor onder meer Michel Vermaerke, de voormalige CEO van de bankenkoepel Febelfin, in de arm.

7,80%
Nyrstar
Etienne Schouppe en co. hebben een belang van 7,8 procent opgebouwd in Nyrstar.

Schouppe was 15 jaar topman van de NMBS. Nadien werd hij parlementslid en federaal staatssecretaris voor Mobiliteit voor CD&V.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud