Ex-Nyrstar-baas ruilt zink voor zand van Sibelco

Hilmar Rode, bekend van Nyrstar, gaat vanaf 1 september Sibelco leiden. ©Dieter Telemans

Hilmar Rode, ex-topman van de zinkgroep Nyrstar, komt na de zomer aan het hoofd van de Belgische mineralengroep Sibelco.

Van zink naar zand, voor Rode is het maar een kleine stap. De Duitser ruilde in zijn dertigjarige carrière al vaker het ene materiaal voor het andere. Van midden jaren 90 tot 2007 bekleedde hij bij de mijnbouwreus Anglo American verschillende functies in de divisies industriële diamanten, basismetalen en papier (bij de latere Mondi Group).

In 2007 kwam hij bij de grondstoffengroep Glencore terecht, waar hij als CEO van de Boliviaanse zinkdivisie ook de Belgische zinkverwerker Nyrstar leerde kennen. Na een omweg via de mijnbouwgroep BHP werd hij daar eind 2016 CEO. Rode slaagde er niet in de zware schuldenerfenis van zijn voorganger Roland Junck te boven te komen. Nadat het noodlijdende Nyrstar ingepalmd werd door de grondstoffentrader Trafigura stapte Rode er afgelopen september op. Hij keerde terug naar Glencore, waar hij de koperdivisie operationeel leidt.

De band met ons land is de Duitser blijkbaar goed bevallen, want hij kiest nu opnieuw voor een topfunctie in een Belgisch bedrijf. Sibelco is een discrete industriële reus met een omzet van 3,3 miljard euro. De groep is actief in de ontginning, veredeling en distributie van minerale grondstoffen, vooral diverse soorten zand, maar ook van zeldzamere stoffen als zirkoon of bentoniet.

Wrang

De vraag van Duitse aandeelhouders naar een onafhankelijke audit van een Amerikaanse fusie in 2018 werd afgewezen door de algemene vergadering.

Voorzitter Bert De Graeve toont zich in een persbericht opgetogen over de nieuwe aanwinst. ‘Zijn brede industriële kennis en sterke staat van dienst bij multinationale en multiculturele bedrijven maken van hem de ideale keuze’, klinkt het.

Rode prijst dan weer de ‘operationele uitmuntendheid’ en het ‘duurzaam zakendoen’ van Sibelco. ‘Ook het familiale aandeelhouderschap en de langetermijnfocus van de eigenaren spreken me enorm aan’, zegt hij.

Die laatste woorden klinken wellicht wat wrang in de oren van enkele Duitse aandeelhouders van Sibelco. Zij eisen al enige tijd dat een onafhankelijke auditor 'een volledige audit en waardering' doet van Covia, de Sibelco-dochter die in 2018 ontstond uit de fusie van de Amerikaanse dochter Unimin met het Amerikaanse bedrijf Fairmount. Hun vraag werd vrijdag afgewezen tijdens dezelfde aandeelhoudersvergadering waar Rode tot CEO benoemd werd.

De onvrede van de minderheidsaandeelhouders heeft te maken met de zwakke resultaten van Covia, dat op de New Yorkse beurs noteert. In twee jaar boekte het bedrijf al voor 1,8 miljard euro aan waardeverminderingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud