Export sierteelt met helft gestegen

©AFP

De sierteeltsector exporteert op tien jaar tijd de helft meer, in 2010 zowat 657 miljoen euro. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) naar aanleiding van de jaarvergadering van het Algemeen Verbond van Belgische Siertelers en Groenvoorzieners (AVBS).

Op tien jaar tijd is de export gestegen met bijna de helft, van 444 miljoen euro in 2001 tot 657 miljoen euro in 2010. Daarmee werd een positieve handelsbalans gerealiseerd van 150 miljoen euro.

"De afzet van onze sierteeltproducten in het binnen- en buitenland wordt sterk bepaald door de promotie die er rond gevoerd wordt", aldus Peeters. Hij zegt dat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) volgend jaar over een budget van 1,65 miljoen euro beschikt, wat 200.000 euro meer is dan dit jaar.

De VLAM zal zich nog meer focussen op de kernmarkten Frankrijk en Duitsland. Ze zal onder meer ook deelnemen aan alle belangrijke internationale sierteeltvakbeurzen, gerichte B2B-communicatie verzorgen en aan marktprospectie doen. Er zal overigens ook ingezet worden op het aantrekken van klanten jonger dan dertig.

Peeters zegt dat er verder geïnvesteerd moet worden in commerciële en logistieke innovatie, in samenwerking tussen sierteeltbedrijven onderling en met handels- en onderzoekspartners, om onze centrumfunctie in de productie en verhandeling van sierteeltgewassen te behouden.

De totale productiewaarde van de sierteeltsector bedraagt overigens tien procent van de totale Vlaamse land- en tuinbouwsector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud