'Fabriek Aleris in Duffel wordt verkocht'

De vestiging van Aleris in Duffel.

De verkoop van de aluminiumfabriek, waar zo'n 1.000 mensen werken, is een zoenoffer om de overname van de groep Aleris door het Indiase Hindalco goedgekeurd te krijgen.

Het ziet ernaar uit dat de Amerikaanse aluminiumgroep Novelis, een onderdeel van het Indiase conglomeraat Hindalco Industries, binnenkort groen licht krijgt van de Europese Commissie voor haar overname van sectorgenoot Aleris. Het gaat om een deal van 2,6 miljard dollar.

Die werd al medio vorig jaar aangekondigd, maar de transactie stootte op bezwaren van de Europese Unie. EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager opende afgelopen voorjaar een diepgaand onderzoek naar de transactie uit vrees dat die de concurrentie voor meerdere half afgewerkte aluminiumproducten zou kunnen beperken. Het gaat daarbij onder meer om platen die verwerkt worden in wagens.

Duffel

Daarbij komt ook de belangrijke vestiging van Aleris in het Antwerpse Duffel in beeld die dergelijke platen voor auto's fabriceert. In Duffel zijn ongeveer 1.000 mensen aan de slag en de fabriek boekte vorig jaar een omzet van 606 miljoen euro, waarvan 36,4 miljoen euro nettowinst overbleef, weliswaar met inbegrip van een Italiaanse vestiging.

Novelis wou de Europese vrees wegnemen door onder meer extra te investeren in Duffel, zodat de productie kon worden opgedreven en er zo'n 80 banen zouden bijkomen. Maar volgens het persbureau Reuters, dat zich baseert op bronnen dicht bij het dossier, wil de EU verdergaande toegevingen. Daardoor biedt Novelis nu aan Duffel van de hand te doen.

De Europese Commissie, die op 7 oktober waarschijnlijk een oordeel velt, wou geen commentaar kwijt. Novelis, dat met de overname wil uitbreiden naar andere sectoren zoals ruimtevaart en drankblikjes, zegt constructief samen te werken met de EU, maar verkoos ook geen verdere details te geven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud