Finse Nyrstar-partner verlaagt productieprognose

Talvivaara. ©mfn online editor import

De Finse mijn Talvivaara heeft zijn productieverwachting voor dit jaar fors verlaagd. Dat is een tegenvaller voor de zinkproducent Nyrstar, dat een leveringsovereenkomst heeft met Talvivaara.

Talvivaara meldde donderdagmorgen samen met zijn resultaten voor het eerste halfjaar dat de productie van nikkel dit jaar lager zal uitkomen dan verwacht, op 17.000 ton. Begin juli gaf de Finse mijn al aan dat ze haar productieverwachting niet ging halen, zonder een precies cijfer te geven.

Dat was toen voldoende om Nyrstar een opdoffer op de beurs te bezorgen. nochtans is de impact op de resultaten van Nyrstar klein. Nyrstar is namelijk geen aandeelhouder van Talvivaara. Het heeft enkel een overeenkomst om zink af te nemen.

Talvivaara kondigde in juli aan dat zijn voorspelling van 25.000 à 30.000 ton nikkel voor 2012 niet haalbaar was, nu blijkt dat het maar 17.000 ton meer zal zijn. Dat betekent dat Nyrstar niet langer kan rekenen op 50.000 à 60.000 ton zink, maar het zal moeten stellen met 38 procent minder.

Talvivaara verwijst naar de overvloedige regen en het hoge gehalte water in de grond als oorzaak. Die bemoeilijken de productie. Bovendien heeft de Finse mijn ook aan dat het doelbewust meer duurzaam wil produceren, waardoor het zijn capaciteit vermindert.

Talvivaara haalde in de eerste zes maanden van dit jaar 6.568 ton nikkel op, goed voor een productie van 14.576 zink. Dat leverde een omzet op van 72,5 miljoen euro. De Finse mijn kampt nu met een verlies van 22,3 miljoen euro.

Analist Bernard Hanssen van Bank Degroof stelt in een ochtendrapport op dat hij zich houdt aan een verwachting van 33.000 ton zink. Ondanks de slechte voorzuitzichten op kortetermijn voor Nyrstar blijft de analist wel positief. Hij behoudt dan ook zijn advies en koersdoel van 5 euro voor het aandeel. Nyrstar opende deze morgen op 3,86 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud