Fors waardeverlies dreigt voor aandeelhouders Nyrstar

©Nyrstar

De Belgische zinkverwerker Nyrstar werkt aan een massale omzetting van schulden in aandelen, zo vernam de nieuwsdienst Bloomberg. Dat zou een enorme verwatering betekenen voor de huidige aandeelhouders.

De onderhandelingen over de schuldherschikking van Nyrstar beginnen deze week. Grootaandeelhouder Trafigura wil dat minstens 80 procent van de uitstaande obligaties - goed voor 955 miljoen euro - wordt omgezet in aandelen, ving Bloomberg op uit goede bron.

Dat zou tot een dramatische verwatering leiden. Een snelle rekenoefening: stel dat de nieuwe aandelen tegen 0,30 euro worden uitgegeven, dan zijn dat 2,55 miljard stukken. Nu staan er amper 114 miljoen stuks uit. De schuldherschikking zou dus, net zoals bij Option/Crescent vorig jaar, tot een 'wipe-out' leiden.

Mee in het bad

Trafigura, ook leverancier, afnemer en financierder van Nyrstar, wil ook de banken meenemen in het bad. Van sommige leningen zou de waarde moeten worden verminderd. In ruil zou de grondstoffenhandelaar meer geld in de zinkproducent pompen met als doel zijn belang van 25 procent te vrijwaren.

Nyrstars beurskoers dook in een eerste reactie fors naar beneden.

De op een na grootste zinkproducent ter wereld zat de voorbije maanden in een uitdijende crisis nadat de koersen van zowel zijn aandelen als zijn obligaties ingestort waren. Beleggers vrezen dat de cash bijna op is, waardoor Nyrstar zijn schulden niet meer op tijd zou kunnen terugbetalen.

Balen

Bestuurder Jesús Fernandez Lopez maakt niet langer deel uit van de raad van bestuur, maakte de zinksmelter maandag bekend. Hij zetelde daarin als vertegenwoordiger van Trafigura, maar nu wil hij namens dat bedrijf met de andere betrokken partijen onderhandelen over de financiële toestand bij Nyrstar. Om belangenvermenging te vermijden stapte hij op.

In België heeft de zinkproducent vestigingen in Balen en Overpelt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud