Gerecycleerde grondstoffen worden peperduur

Vooral PET wordt duurder, zowel omdat de olieprijs stijgt als omdat bedrijven graag uitpakken met hun gerecycleerde verpakkingen, zoals bijvoorbeeld Spadel - Foto Lieven Van Assche

De vzw Fost Plus, die het huishoudelijk verpakkingsafval inzamelt, slaagde er vorig jaar in liefst de helft van zijn uitgaven te dekken met de commercialisering van de ingezamelde materialen. Voor de secundaire grondstoffen worden hoge prijzen betaald. De gerecycleerde kunststof PET is nu al even duur als de maagdelijke grondstof.

Fost Plus ontving in 2011 liefst 64 miljoen euro door de verkoop van de gesorteerde materialen uit de 'blauwe zak' aan recyclagebedrijven. In 1999 moest Fost Plus nog geld bijleggen om het te laten verwerken. Vorig jaar bedroegen de uitgaven van Fost Plus 128 miljoen euro. De helft wordt nu gedekt door eigen inkomsten.

De verpakkers in Belgiƫ betalen in principe die selectieve inzameling aan Fost Plus en mogen als bewijs daarvoor een groen punt op hun verpakking plaatsen. In 2011 moesten die lidgelden amper de helft van de kosten dekken. Dit jaar blijven de kosten voor het groene punt stabiel, zei William Vermeir, directeur Fost Plus.

PET

De prijs van bijna alle ingezamelde materialen, als papier, karton, glas, metaal, aluminium en gewone plastics is vorig jaar gemiddeld sterk gestegen tot 110 euro de ton, maar de prijsstijging van de kunststof PET is opvallend. Fost Plus krijgt al 750 euro de ton voor PET, zodat de secundaire grondstof al even duur is als het maagdelijk materiaal.

De reden daarvoor is dubbel. De derivaten van ruwe aardolie, de basisgrondstof voor PET, stegen sterk in prijs. Bovendien stellen veel verpakkingsbedrijven tegenover hun gebruikers dat ze met gerecycleerde materialen werken om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, wat de vraag naar secundaire grondstoffen doet stijgen.

Fost Plus slaagde er vorig jaar opnieuw in liefst 92 procent van alle ingezamelde materialen te recycleren en liefst 95 procent indien verbranding met energierecyclage daar wordt bijgeteld. Met die cijfers blijft Belgiƫ absoluut koploper in Europa inzake recyclage van huishoudelijke verpakkingen.

Dat laatste is ook de Europese Commissie niet ontgaan. Die heeft zopas het systeem Fost Plus uitgeroepen als de best beschikbare en meest rendabele technologie in Europa om huishoudelijk verpakkingsafval selectief op te halen en te laten recycleren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud