Goudaankopen centrale banken op hoogste peil in 50 jaar

©ANP XTRA

De vraag naar goud werd in 2018 gedreven door centrale banken uit opkomende landen.

De World Gold Council, de industrie van de goudmijnbouwers, meldt donderdag dat de vraag naar goud in 2018 met 4,3 procent gestegen is. De vraag wordt getrokken door de centrale banken. Ze kochten in 2018 651,5 ton goud. De stijging van 74 procent brengt de goudvraag van de centrale banken naar het hoogste punt in 50 jaar.

Rusland koploper

De landen die het meeste goud aankochten, waren Rusland (274,3 ton), Turkije (51,5 ton) en Kazachstan (50,6 ton). Rusland zou druk bezig zijn met het afbouwen van zijn dollarreserves. De goudaankoop werd volgens de Gold Council vooral gefinancierd door de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties. De drie koplopers zijn al sinds de economische crisis van 2008 bezig met het verhogen van hun goudreserves als percentage van de totale reserves.

Een ander opvallend cijfer is de vraag in Europa naar goud-ETF's (beursgenoteerde fondsen die de goudprijs volgen). Die is vorig jaar door de (geo)politieke onrust met 10 procent gestegen, terwijl de vraag wereldwijd met 67 procent is gedaald.

Verder steeg de vraag naar goudstaven en -munten in 2018 met 4 procent en nam die vanuit de technologische industrie met 1 procent toe. Elektronische producten als smartphones zijn een van de motoren van de industriële goudconsumptie. De technologievraag naar goud is in het vierde kwartaal wel met 5 procent gedaald tegenover een jaar eerder. Dat komt volgens de raad door de wereldwijde groeivertraging.

'Goudprijs verder omhoog in 2019'

Goudanalist Georgette Boele van ABN AMRO geeft aan positief te zijn over de goudprijs. 'We zien de Fed de rente dit jaar niet meer verhogen. Dat zet neerwaartse druk op de dollar. Een zwakkere dollar heeft over het algemeen een hogere goudprijs tot gevolg. De twee zijn wat dat betreft antagonisten'.

De goudspecialist geeft aan dat bewegingen op de valuta- en rentemarkten sinds 2004 belangrijker zijn geworden. 'Dat is het moment waarop goud veel toegankelijker is geworden voor het grote publiek. Zo konden beleggers in futures en ETF's gaan beleggen. Dat heeft de structuur van de goudmarkt enorm veranderd. Voor de komst van die producten had je vooral mensen die goud kochten als veilige haven, bijvoorbeeld voor als het financiële systeem in elkaar zou vallen. Dat zijn heel andere kopers, dan beleggers die vooral aan de prijsbewegingen willen verdienen. De eerste groep heeft een veel langere horizon en is minder geïnteresseerd in de waardeontwikkeling op korte termijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud