Groen licht voor ArcelorMittals overname van Ilva

©BLOOMBERG NEWS

ArcelorMittal mag van de Europese Commissie de grootste staalsite van Europa overnemen als het enkele fabrieken verkoopt. Daar zijn ook activiteiten in Luik bij.

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de overname van het Ilva-staalconcern door ArcelorMittal . Daarvoor moet het bedrijf wel verschillende activiteiten afstoten, waaronder de galvanisatielijnen in Flémalle bij Luik.

De Ilva-fabriek in het Italiaanse Taranto is de grootste staalsite van Europa. Midden 2016 sloot ArcelorMittal een deal met de Italiaanse overheid en kondigde het aan dat het de site na een overname wou saneren en moderniseren. Een consortium van ArcelorMittal, Marcegaglia en de bank Intesa Sanpaolo betaalt 1,8 miljard euro en is van plan om nog eens 2,4 miljard te investeren.

De beslissing van vandaag zorgt ervoor dat de overname van Ilva door ArcelorMittal niet resulteert in hogere staalprijzen.
Margrethe Vestager
EU-Commissaris voor Mededinging

Omdat de twee bedrijven grote spelers in de staalindustrie zijn moest ArcelorMittal eerst langs de Europese Commissie passeren om de deal - die ArcelorMittal een monopolie op bepaalde producties bezorgt - goed te laten keuren. De Commissie bekeek 800.000 interne documenten en sprak met 200 klanten van beide bedrijven om tot een oordeel te komen.

Nu kondigt de instantie aan dat ze instemt met de plannen van ArcelorMittal, dat voorstelde enkele productielijnen van de hand te doen. Het gaat niet alleen om fabrieken in Luik, maar ook om die in Piombino (Italië), Dudelange (Luxemburg), Ostrava (Tsjechië), Galati (Roemenië) en Skopje (Macedonië).

Vestager

Margrethe Vestager, EU-Commissaris voor Mededinging, is tevreden met de uitkomst. ‘Staal is een belangrijke input voor veel Europese industrieën en producten die we dagelijks gebruiken. De beslissing van vandaag leidt ertoe dat de overname van Ilva door ArcelorMittal, de grootste staalproducent in Europa, niet resulteert in hogere staalprijzen - ten koste van de Europese industrieën, de miljoenen mensen die zij in dienst hebben en de consumenten. ArcelorMittal heeft voorgesteld een aantal Europese staalfabrieken te verkopen aan één of meerdere kopers, die ze zullen runnen om duurzaam te concurreren met ArcelorMittal. Dat houdt de concurrentie op de Europese staalmarkten in stand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud