Advertentie

Hoe meesurfen op grondstoffenhausse?

Voor de kleine belegger zijn grondstoffen een notoir moeilijke activaklasse om in te beleggen. ©Jonas Lampens

Inflatiedreiging, een hoge vraag, aanbodperikelen en lage voorraden brengen grondstoffen na bijna 13 magere jaren weer in een knallende stierenmarkt. Kunt u als kleine belegger uw karretje nog aanhaken of heeft u de sneltrein al gemist?

Op de grondstoffenmarkten tikte de prijs voor koper vrijdag 10.200 dollar per ton aan. Daarmee sneuvelde een tien jaar oud record. Het rode metaal speelt een sleutelrol in de vergroening van de economie. In elektrische auto's zit zes keer meer koper(draad) dan in verbrandingsmotoren. Toch is het populaire metaal geen unicum met zijn recordjacht.

Van timmerhout over varkens tot nikkel, zowat alle belangrijke grondstoffen in alle mogelijke categorieën - edelmetalen, industriële metalen, energie en landbouw - zijn de voorbije maanden in prijs gestegen. Vooral in het kamp van de metalen volgen de records elkaar op. De prijs voor een ton tin schoot de voorbije week voor het eerst sinds 2011 boven 30.000 dollar. Eerder braken ook de edelmetalen rodium en palladium records.

Sweet spot

Grondstoffen zitten in een sweet spot, waarbij ze uit meerdere richtingen rugwind krijgen. Door hun eindigheid en natuurlijke schaarste gelden ze van oudsher als bescherming tegen de inflatie. Nu stijgende prijzen weer de kop opsteken, kijken mensen weer naar (edel)metalen voor waardebehoud. Maar ook de werkelijke vraag naar grondstoffen stijgt, nu de economie in een hoger toerental schiet.

Tegelijk hindert het coronavirus de ontginning van grondstoffen. En ook zonder coronahinder lagen de investeringen in de mijnbouwsector al jaren grotendeels stil. Vaak gaan die gebukt onder grote onzekerheden, zoals het moeizaam verkrijgen van milieuvergunningen. Dat maakt het aanbod onregelmatig en karig, terwijl de vraag explodeert.

'Het is geleden van de jaren 70 dat we een grondstoffenhausse kregen waarin ook de aanbodzijde een rol speelt', zegt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg bij BNP Paribas Fortis. 'Bij de vorige hausse in 2002, toen China toetrad tot de Wereldhandelsorganisatie, kon het aanbod de toegenomen vraag sneller volgen. Maar nu, na jaren van onderinvesteringen, zal het nog jaren duren voor het aanbod kan bijbenen.' Daarom menen analisten dat dit nog maar het begin is van een langere uptrend. 'Op korte termijn kan er wat speculatie in de prijzen zitten. Ik acht enige correctie over de zomer zeker mogelijk', zegt Gijsels. 'Maar dit is nog maar een eerste inning in een lange supercyclus.'

Daarnaast spelen nog enkele positieve neveneffecten. Een eerder zwakke dollar maakt dat grondstoffen - die vooral in dollars verhandeld worden - een extra aantrekkingspool vormen voor beleggers in andere valuta. Die gunstige mix zet een turbo op de prijzen, waarbij zowat alle basisgrondstoffen in een opwaartse trend komen. Goud moet voorlopig als enige afhaken voor die rit.

Dit is nog maar de eerste inning in een langdurige supercyclus.
Philippe Gijsels
Hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis

Als je de recente stierenloop van de grondstoffen afzet tegen die van de aandelen, oogt hun stijging zeer bescheiden. De CRB-index, die een korfje met de belangrijkste grondstoffen volgt, hangt ongeveer op het niveau van tien jaar geleden, terwijl de S&P500 in die tijd ruim verdrievoudigd is. 'Grondstoffen komen uit een langdurige berenmarkt, waardoor ze in historisch perspectief nog spotgoedkoop zijn', zegt Gijsels. Als belegger kunt u dus nog meesurfen op de pas ingezette hausse. 'Maar grondstoffen zijn een notoir moeilijke markt voor de kleine belegger.'

Tracker of aandelenfonds?

De grondstoffenhandel verloopt doorgaans via termijncontracten en afgeleide producten, zoals futures, options, warrants, forwards en swaps. In dat geval verbindt de professionele belegger zich ertoe op een vooraf bepaalde datum en tegen een overeengekomen prijs een welbepaalde hoeveelheid aan te kopen. Maar voor een particuliere belegger is het schier onmogelijk om rechtstreeks op die markten te beleggen.

In plaats van de grote mijnbouwers te kiezen daal je best wat dieper af in de sector op zoek naar sterke kleintjes.
Phiippe Gijsels
Hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis

Er bestaan wel ETF’s of trackers die indexen volgen die een weerspiegeling zijn van de termijncontracten op grondstoffen. De prestaties daarvan lopen echter sterk uiteen. 'Dat komt omdat een groot deel van de markt in contango is', legt Gijsels uit. 'Dat betekent dat de termijnprijzen hoger liggen dat de huidige spotprijs. En je koopt met zo'n tracker natuurlijk de termijncurve. Het kan dus dat olie met 30 procent stijgt, terwijl je tracker nog op verlies staat.' Die trackers steunen bijna allemaal ook op synthetische replicatie. Dat betekent dat ze onderliggend de grondstoffen niet zelf bezitten.

'De beste manier voor de kleine belegger is grondstofgerelateerde aandelen te kopen', zegt Gijsels. 'Bijvoorbeeld via een goed gemanaged aandelenfonds.' Het is op dit moment aangewezen al wat verder te kijken dan de grote namen zoals de mijnbouwers Rio Tinto, Glencore, Barrick of Newmont. 'Hun koersen zijn al goed aangedikt, waardoor ze die als pasmunt kunnen gebruiken om kleinere spelers in te lijven. Het kan dus zeker lonen wat dieper in de sector af te dalen op zoek naar sterke kleintjes.'

De essentie

  • Grondstoffen staan volgens marktwaarnemers aan het begin van een lange supercyclus.
  • De inflatie, het zwakke aanbod en de toegenomen vraag door de heropleving van de economie brengen de grondstofprijzen in een sterke opwaartse trend.
  • Kleine beleggers vinden moeilijker toegang tot de markt die grotendeels via termijncontracten en afgeleide producten werkt.
  • Trackers, fondsen en individuele grondstoffenaandelen bieden een instapmogelijkheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud