Huiszoeking in Zwitsers hoofdkantoor van Nyrstar-eigenaar

Er lopen al jaren onderzoeken naar onfrisse praktijken bij de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras. ©REUTERS

Op vraag van het Braziliaans gerecht heeft de Zwitserse politie een huiszoeking verricht op het hoofdkantoor van Trafigura in Genève.

De huiszoeking kadert in de 57ste fase van ‘Operation Car Wash’, een grootschalig onderzoek naar betalingen die tal van grondstoffentraders zouden hebben gedaan aan de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras in ruil voor dubieuze voordelen.

Volgens de Braziliaanse overheid hebben medewerkers van diverse grote traders tussen 2011 en 2014 minstens 31 miljoen dollar toegestopt aan personeel van Petrobras. In ruil konden de grondstoffenhandelaars brandstof van Petrobras kopen tegen kunstmatig lage prijzen of verkopen tegen kunstmatig hoge prijzen.

Trafigura, de eigenaar van zinkgroep Nyrstar , is een van de vele namen die worden genoemd, naast onder meer Glencore en Vitol. Het persagentschap Reuters kwam in september te weten dat een getuige had verklaard dat hooggeplaatste toplui van Vitol, Trafigura en Petrobras op de hoogte waren van het omkoopsysteem en in bepaalde gevallen zelfs hielpen bij de betaling van smeergeld.

Trafigura kreeg in december vorig jaar al Braziliaanse onderzoekers op zijn kantoor in Rio de Janeiro op bezoek. De grondstoffenhandelaar zei toen de aantijgingen ernstig te nemen, maar ontkende wel dat zijn management op de hoogte was van betalingen die via tussenpersonen aan Petrobras zouden hebben plaatsgevonden.

Onfrisse praktijken

Nu zegt Trafigura opnieuw dat het de zaken onderzoekt en de eerdere aantijgingen ernstig neemt. De Zwitserse autoriteiten vroegen bepaalde informatie op en Trafigura heeft hen de beschikbare documentatie overhandigd.

Het is niet de eerste keer dat de grondstoffenhandelaar Trafigura beticht wordt van betrokkenheid bij onfrisse praktijken. De groep wordt er ook van beschuldigd meermaals contact te hebben gehad met een Israëlische ex-generaal die wapens zou hebben geleverd aan rebellen in Zuid-Soedan.

Zowel Glencore, Vitol als Trafigura zijn Zwitserse bedrijven die zich bezighouden met de handel in grondstoffen. Naar omzet vormen zij de top drie van de Zwitserse bedrijfswereld en zijn ze telkens een flinke maat groter dan reuzen als Nestlé, Roche of Novartis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud