in memoriam

In memoriam | Stanislas Emsens (1926-2018)

Bouwde Sibelco uit tot wereldspeler in mineralen en zand

Stanislas Emsens mag worden beschouwd als de grondlegger van de internationale uitbouw van de Belgische multinational Sibelco, nu het grootste zandwinningsbedrijf ter wereld. Toen de familie Emsens na de Tweede Wereldoorlog de meerderheid nam in wat toen nog Sablières et Carrières Réunies (SCR) heette, trad ‘Stany’ Emsens in 1949 in dienst bij SCR.

Hij was de zoon van Walter Emsens en de kleinzoon van Stanislas Emsens, die in 1872 aan de grondslag lag van SCR, het latere Sibelco. De jonge Stanislas Emsens had toen diverse stages doorlopen in het buitenland, onder meer bij de Britse glasfabriek Pilkington - om Engels te leren - en in zandgroeves in Nederland en Duitsland.

‘Ik was toen 23 jaar’, zei Stany Emsens daarover in een zeldzaam interview in De Tijd. ‘Ik vond het loon - 500 Belgische frank per maand - een beetje schameI. Een firmawagen zat er niet in. Ik moest met de trein pendelen tussen Antwerpen en Mol. Maar mijn vader was kortaf: ‘Als het niet goed is, ga je maar ergens anders werken’.’ Stany Emsens bleef er uiteindelijk 52 jaar. Onder zijn leiding steeg het aantal werknemers van 100 naar meer dan 7.500.

Liever een gezond familiebedrijf dat zwijgt, dan een ongezonde groep die veel lawaai maakt.
Stanislas Emsens

In 1952 trok Stany naar de VS om er de verkoop van het (zuivere) Belgische zand aan te zwengelen. Hij had vastgesteld dat de chemische behandeling van zand aan de andere kant van de oceaan er dermate op vooruit was gegaan dat dat op middellange termijn wel eens de toekomst van de Kempense groep zou kunnen betekenen.

In 1958 werd hij CEO van de groep. In 40 jaar bouwde hij de Kempense kmo uit tot een groep van wereldformaat, eerst in Europa, vanaf de jaren 70 in de VS, via de overname van Unimin, toen de belangrijkste leverancier van industrieel zand in de VS. Via Unimin veroverde Emsens ook een stek in Australië. In 1980 volgde Brazilië, daarna Azië.

De buitenlandse expansie vergde veel van Emsens. Zelf zei hij daarover dat de stress in die periode hem soms te veel werd en dat hij soms ten prooi viel aan woede-aanvallen. In het bedrijfsboek van Sibelco is zelfs een cartoon terug te vinden uit 1996, waarin Stany Emsens met een doldrieste rode kop en een duivelstaart met zijn vuist op tafel slaat. Onderschrift: ‘zijn homerische woedeaanvallen’.

Tot enkele jaren geleden ging ‘mijnheer Stany’ nog als erevoorzitter elk jaar naar de algemene vergadering van het familiebedrijf. ‘Ik doe dat met veel genoegen’, zei hij daarover in 2015. ‘Zeker als de cijfers goed zijn.’ Emsens nam dan de trein van Mol naar Antwerpen en stapte met zijn wandelstok naar de hoofdzetel van Sibelco, niet ver van het Centraal Station.

Emsens heeft nooit met zijn bedrijf te koop gelopen. Pour vivre heureux, vivons cachés was zijn motto. ‘Liever een gezond familiebedrijf dat zwijgt, dan een ongezonde groep die veel lawaai maakt’, vond hij. ‘Waarom stoefen? We zijn rustige mensen.’

Sibelco zandwinning in Brisbane, Australië ©sibelco

Sibelco is uitgegroeid tot een multinational met 10.000 werknemers en 2,7 miljard euro omzet. De groep telt meer dan 200 sites, van Canada tot Chili en van Rusland tot Australië. Vorig jaar nam Sibelco het beursgenoteerde Fairmount Santrol over, een Amerikaanse specialist in zandontginning voor de exploitatie van schaliegas.

De zand- en mineralengroep krijgt daardoor voor het eerst echt toegang tot de beurs. Nu zijn de Sibelco-aandelen enkel te koop op de illiquide Expert Market van Euronext Brussel.

Stany was nooit voorstander van een beursgang. ‘Als je naar de beurs gaat, verkoop je rapper je aandeel. Nu blijft iedereen een beetje gebonden aan de beschikbare liquiditeit in de familie.’

De betrokkenheid van de familie lag Emsens na aan het hart. Vandaag is geen enkel familielid nog actief in een leidende functie. Sinds 2014 heeft Sibelco zijn eerste niet familiale CEO, Jean-Luc Deleersnyder en zijn eerste niet familiale voorzitter, Bert De Graeve.

‘Een familiebedrijf is als een roos in de woestijn’, is een van Emsens bekende uitspraken. ‘Je moet die elke dag water geven en dat is niet makkelijk.’ Familieleden die bereid zijn hun leven in dienst te stellen van de zaak waren volgens hem nog moeilijk te vinden. ‘Maar ik hoop dat ze nog komen en erin slagen om net als hun voorgangers op zand te bouwen.’

Stanislas Emsens was getrouwd met Marie -Claire Boël, met wie hij vier kinderen had.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud