Advertentie

Karaattaks komt er voorlopig niet

©doc

De regering-Michel wil de karaattaks eerst voorleggen aan de Europese Commissie alvorens ze wordt ingevoerd. Dat schrijft De Morgen.

De Raad van State betwijfelt of de omstreden karaattaks niet als staatssteun moet worden gezien. De regering voert de wet daarom pas in als de Europese Commissie beslist dat het niet om steun gaat. Daardoor komt de taks er op korte termijn niet, staat donderdag in De Morgen en Le Soir.

Door de karaattaks moeten diamantairs in de toekomst vennootschapsbelasting betalen op 0,55 procent van hun omzet. Daarmee vermijdt de centrumrechtse coalitie een belasting te heffen op de werkelijke en moeilijk te controleren winst van diamantbedrijven.

Op de taks kwam meteen kritiek: de oppositie had het over een cadeau voor de diamantsector. Die oppositie krijgt nu bijval van de Raad van State. 'Het is voor twijfel vatbaar of de taks kan ontsnappen aan de kwalificatie staatssteunregeling. De stelling dat ze de diamantsector geen economisch voordeel biedt, is niet zonder meer aan te nemen', zegt de instelling. 'Als blijkt dat de opbrengst lager is dan die van het gewone belastingstelsel, dan is de conclusie dat het wel om staatssteun gaat.'

De regering ging er van uit dat de karaattaks een extra 50 miljoen euro zou opbrengen voor de fiscus. In de diamantwereld werd gezegd dat het wellicht nog meer zou zijn.

Om alle twijfels weg te nemen gaat de regering volgens De Morgen de invoering van de wet afhankelijk maken van de instemming van de Europese Commissie. Een antwoord kan een half jaar tot een jaar op zich laten wachten.

Antwerpen is het grootste diamantcentrum ter wereld. Diamant vertegenwoordigt 5 procent van de Belgische uitvoer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud