Kleine aandeelhouders Nyrstar vangen opnieuw bot

De Australische site van Nyrstar. ©Meike Wijers

De Antwerpse ondernemingsrechtbank oordeelt in kort geding dat de rechten van de aandeelhouders van Nyrstar niet geschonden werden.

De kleine aandeelhouders van het beursgenoteerde Nyrstar, dat na de redding door de grondstoffenreus Trafigura nog 2 procent van zijn vroegere zink- en loodactiviteiten in handen heeft, delven opnieuw het onderspit in een rechtszaak tegen Nyrstar. 

In een kort geding voor de Antwerpse ondernemingsrechtbank hadden ze vorige maand onder meer de schorsing geëist van de beslissingen van de chaotische algemene vergadering van november en de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder met uitgebreide bevoegdheden.

Noodzakelijk

De voorzitster van de rechtbank gaat daar in haar dinsdag bekend geraakte beschikking niet op in. Ze wijst de eisen van de kleine aandeelhouders af, oordeelt dat de herstructurering van Nyrstar onder leiding van Trafigura 'een dringende economische noodzaak' was en dat de rechten van de aandeelhouders niet geschonden werden.

De rechten van aandeelhouders op het enige moment waarop ze die kunnen uitoefenen, de algemene vergadering, stellen nog maar weinig voor.
Laurent Arnauts
Advocaat gedupeerde Nyrstar-beleggers

Nyrstar had teruggeslagen met een tegeneis van 200 euro per procederende aandeelhouder wegens het voeren van een tergend en roekeloos geding. In totaal gaat het om zo'n 20.000 euro. Maar de rechtbank heeft die tegeneis niet ingewilligd.

Brussel

Vorig jaar procedeerden de aandeelhouders al eens tegen Nyrstar. Eerst haalden ze in Brussel hun slag deels thuis, maar later in het jaar kregen ze het deksel grotendeels op de neus. Ze zijn nog steeds van plan een zaak ten gronde aan te spannen, ook tegen Trafigura, met een claim van 1,5 miljard euro.

Tegen de jongste beslissing is nog een beroep mogelijk. Maar het is nog niet duidelijk of dat er zal komen. Laurent Arnauts (WATT Legal), de advocaat van de aandeelhouders, zei dinsdagavond in een reactie 'de komende dagen aan te kondigen welke onze verdere stappen zullen zijn'. 'We zullen het daar niet bij laten', voegde hij er wel aan toe.

'De rechter heeft zich om procedurele redenen niet uitgesproken over onze belangrijkste eisen, na de tweede algemene vergadering van 9 december, waarbij aan het licht is gekomen dat Trafigura via een leningovereenomst volledig het roer heeft overgenomen bij Nyrstar, en waarbij de aandeelhouders de bestuurders unaniem hebben weggestemd. Deze beslissing in kort geding beperkt dus geenszins onze actie', aldus de advocaat.

'Grensverleggend'

'Toch is dit is een grensverleggende beslissing. Meer dan 10 uur aan een stuk vergaderen, zonder eten én in het Engels, mag. De rechten van aandeelhouders op het enige moment waarop ze die kunnen uitoefenen, de algemene vergadering, stellen dus nog maar weinig voor. De AV evolueert zo een beetje als de Senaat: van een beraadslagend orgaan naar een ceremoniële functie. Dit is strijdig met het Europese recht, dat de effectiviteit van de rechten van de aandeelhouders wel hoog in het vaandel draagt. Het oogt slecht voor de toekomst van het aandeelhouderschap in ons land.'

De belangrijkste kleine aandeelhouder is ondernemer Kris Vansanten die intussen uitgroeide tot de tweede grootste partij in het kapitaal. Vansanten zei in een reactie dat de rechter zich niet uitspreekt over de vraag wat de aanleiding was voor de problemen van Nyrstar, volgens hem het beleid van Trafigura. 'Daar wordt opnieuw in een grote boog omheen gegaan en dat is een belangrijke nuance bij haar uitspraak over economische noodzaak. Daar zal een rechter ten gronde zich over moeten uitspreken.'  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud