Kobaltmijn stort in, beurskoers eigenaar ook

Een 'creuseur' haalt een zak grond uit een illegale goudmijn. In Congo vallen jaarlijks tientallen doden in de illegale mijnbouw. ©REUTERS

De grondstoffenreus Glencore kreeg donderdag een oplawaai op de beurs na nieuws over een dodelijk ongeluk in een Congolese koper- en kobaltmijn in Congo.

Het aandeel van Glencore  verloor donderdag tot 8 procent op de Londense beurs. Het ging 5 procent lager de dag uit.

Het ongeval vond plaats in de buurt van de stad Kolwezi, in de Kamoto-mijn die voor driekwart in handen is van Glencore en voor een kwart van het Congolese staatsbedrijf Gécamines. Volgens Reuters zijn bij het ongeluk zeker 41 doden gevallen. Glencore zelf houdt het op 19 doden, maar voegt eraan toe dat dit aantal nog kan oplopen.

De Congolese mijnen staan bekend om hun onveilige situatie, vooral omdat veel Congolezen er illegaal graven met de hand. Die zogenaamde ‘creuseurs’ zijn vaak het slachtoffer van instortende gangen.

Kobalt wordt onder meer gebruikt in batterijen van telefoons, laptops en elektrische auto’s. Congo levert meer dan de helft van het kobalt in de wereld. Naar schatting 20 procent daarvan wordt met de hand gedolven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n