Koopadvies stuwt Sipef

Een palmolieplantage in Indonesiƫ.

Sipef is dinsdag een van de voornaamste uitblinkers op de Brusselse beurs na een koopadvies van Kepler.

Sipef ging tegendraads hoger. De sterk verbeterde palmolieprijs, de dalende schuldgraad en de interessante waardering zetten Kepler Cheuvreux ertoe aan zijn koersdoel stevig op te trekken, van 38 naar 60 euro.

De analist legt uit dat hij een fors overaanbod van palmolie vreesde, met zwakke prijzen tot gevolg. Het omgekeerde is echter gebeurd: krimpende voorraden hebben de palmolieprijs naar hoge niveaus gestuwd. De vraag lijkt duurzaam, deels door de stijgende verwerking tot biobrandstof in een aantal Aziatische landen.

Meststoffen

In de toekomst zal de palmolieproductie bovendien te lijden hebben onder het te lage gebruik van meststoffen de voorbije jaren. Vooral de kleine boeren bespaarden daarop - dat was een gevolg van de lage palmolieprijs - en onder verouderende plantages, die een lagere oogst opleveren.

De Kepler-analist houdt nu rekening met een palmolieprijs van 675 tot 750 dollar per ton. Voor Sipef zal dat resulteren in een hogere rendabiliteit en het zal ook de schuldgraad onder 2x doen zakken.

Het beurshuis raamt de faire waarde van de Schotense plantagegroep op 60 euro en wijst erop dat de waardering op basis van de multiples evenmin hoog is. Aangezien de risico's gedaald zijn en het nieuwe koersdoel 18 procent opwaarts potentieel biedt, stijgt het advies van 'afbouwen' naar 'kopen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud