Laatste Nyrstar-optimisten keren hun kar

De succesvolle omvorming van de Nyrstar-fabriek in het Australische Port Pirie is een van de schaarse lichtpunten voor de zinkgroep. ©Nyrstar

ING en Goldman Sachs schrappen hun koopadviezen voor de Belgische zinkgroep Nyrstar. Daarmee keren de laatste optimisten hun kar. Het Nyrstar-aandeel verliest maandag nog eens 10 procent.

De miserie voor Nyrstar op de beurs is nog niet voorbij. Vrijdag kelderde het aandeel al 36 procent naar een historisch dieptepunt nadat de zinkdelver en -smelter een onverwachte winstwaarschuwing gaf. Maandag gaat er opnieuw bijna een tiende af tot amper 2,63 euro. Nyrstar lijdt onder de forse daling van de zinkprijs, de historisch lage verwerkingstarieven bij de raffinage en onder de dure energie in België en Nederland.

‘Door de slechte marktomstandigheden kan Nyrstar het moeilijk krijgen om zijn obligatie van 350 miljoen euro te herfinancieren die in september 2019 vervalt’, waarschuwt analist Stijn Demeester van ING. ‘De balans toont een hoog risico. De schulden bedragen 7,1 keer de verwachte brutobedrijfswinst dit jaar. De obligatiemarkten zouden wel eens gesloten kunnen blijven voor Nyrstar, waardoor het bedrijf afhankelijk wordt van dure overbruggingskredieten, tot het kan bewijzen aan de markt dat het operationeel weer beter gaat en Nyrstar weer obligaties zou kunnen uitgeven.’

Demeester wijzigt zijn koopadvies naar de rating ‘bijhouden’. Het koersdoel zakt van 7,50 naar 2,90 euro. De analist schroeft zijn verwachtingen voor de brutobedrijfswinst dit jaar met een derde terug tot 214 miljoen euro, en met 14,5 en 10 procent voor 2019 en 2020.

Goldman Sachs

Ook analist Eugene King van Goldman Sachs verandert zijn koopadvies naar een neutrale rating. Het koersdoel valt terug van 6,50 naar 3 euro. De redenering is dezelfde: door de fors lagere winstcijfers wordt de enorme schuldenput van Nyrstar een probleem. De kans is groot dat het bedrijf totaal afhankelijk wordt van zijn schuldeisers.

Toch zijn er ook nog positieve elementen. Beide analisten verwachten een fors herstel van de operationele winst volgend jaar. In de eerste plaats moet de heropstart van de zinkmijnen in Middle Tennessee en Myra Falls de inkomsten ondersteunen. Al zullen die door de recente neergang van de zinkprijs minder bijdragen dan verwacht.

Ten tweede zit de omvorming van de smelter in het Australische Port Pirie tot een multimetalenrecyclagefabriek op schema. En ten derde moeten de investeringen in de smeltfabrieken tot hogere marges leiden. Dat is echter niet genoeg om de negatieve marktomstandigheden te compenseren.

Nyrstar stelt wel dat het genoeg liquide middelen heeft van 620 à 650 miljoen euro om de activiteiten en investeringen te blijven financieren. De groep herhaalt ook dat de doelstelling om dit jaar een positieve cashflow te realiseren overeind blijft. Al is dat helaas deels ‘te danken’ aan de lagere zinkprijs waardoor Nyrstar minder werkkapitaal nodig heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud