Legendarische Duitse manager Berthold Beitz gestorven

Berthold Beitz in 2008 - Foto AFP ©AFP

Op het Duitse eiland Sylt is woensdag Berthold Beitz gestoven, een van de belangrijkste bedrijfsleiders in het naoorlogse Duitsland. Hij ruimde het puin bij Krupp en bouwde het industrieel familiebedrijf weer op. Beitz, die tijdens de tweede wereldoorlog heel wat joden redde, werd net geen 100 jaar.

Beitz was de machtige voorzitter van de ‘Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Stiftung’, kortweg de Krupp-Stichting, die 25,33 procent controleert van het staalconcern ThyssenKrupp. Op 99-jarige leeftijd verscheen hij nog dagelijks op kantoor, een teken dat hij de touwtjes stevig in handen hield. Beitz belandde in die positie door zijn vriendschap met Alfried Krupp, die in 1967 overleed. Krupp haalde Beitz in 1953 binnen en gaf hem volmacht over zijn bedrijf. Beitz beloofde Krupp verder toe te zien op de omvorming en verdere uitbouw.

De Krupp-Stichting is overigens een ongewone aandeelhouder: in plaats van te focussen op winstmaximalisering is het eerder een filantropisch orgaan dat sociale projecten rond onderwijs, wetenschap, gezondheidszorg, sport en cultuur financiert.

Die humane grondslag is niet zo verwonderlijk voor wie Beitz’ voorgeschiedenis kent. Tijdens de tweede wereldoorlog redde hij honderden joden uit de handen van de SS. Tussen 1941 en 1944 was hij verantwoordelijk voor de olievelden van Shell in Boryslav, niet ver van Lvov in de huidige Oekraïne, die in Duitse handen waren gevallen.

In Boryslav leefde een grote joodse gemeenschap, die door de Nazi’s stelselmatig werd uitgedund. Beitz zette zich meermaals in om joodse werknemers van zijn olieraffinaderij te redden van deportatie naar de concentratiekampen. Na de oorlog werd hij hiervoor geprezen en gedecoreerd. Ronald S. Lauder, voorzitter van het World Jewish Congress, noemde hem woensdag ‘een van de grootste Duitsers van de voorbije eeuw’.

Friedrich Krupp AG was tijdens de twee wereldoorlogen een belangrijke producent van kanonnen. Sindsdien heeft het concern, dat in 1999 fuseerde met Thyssen tot ThyssenKrupp, een ingrijpende transformatie ondergaan. Heden ten dage omvat het aanbod staal- en staalproducten, componenten, liften maar ook ‘industriële oplossingen’.

Beitz duidde bij leven geen opvolger aan. De Krupp-Stichting liet intussen weten dat ze in alle rust een opvolger zal zoeken. Het is echter onduidelijk hoe het aandeelhouderschap van ThyssenKrupp op termijn zal evolueren.

Bondskanselier Angela Merkel zei in een reactie dat Duitsland met Berthold Beitz ‘een van zijn meest gerespecteerde en succesvolle bedrijfsleiders’ heeft verloren ‘die Duitsland op belangrijke gebieden beïnvloedde’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud