Lichtgevende vliegers wekken stroom op boven Afsluitdijk

Lichtgevende energievliegers sieren de komende winternachten de Nederlandse Afsluitdijk ©Studio Roosegaarde

Nederland brengt een oude ingenieursdroom in vervulling: energie opwekken met grote vliegers. Het project van ecodesigner Daan Roosegaarde wordt vanavond ingehuldigd.

Het idee dat je stroom kan opwekken door te vliegeren, is een oude droom van de drie jaar geleden overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Daan Roosegaarde, de visionaire designer die onder meer het lichtgevende fietspad en de smog-etende toren ontwierp, werkte het idee uit in samenwerking met het bedrijf KitePower.

Lichtgevende energievliegers sieren de komende winternachten de Nederlandse Afsluitdijk ©Studio Roosegaarde

Elke vlieger hangt vast aan een kabel op een lier. Dankzij de trekkracht van de wind wordt de kabel afgewonden en drijft hij een dynamo aan. Wanneer de kabel helemaal uitgerold is, moet de vlieger weer binnengehaald worden, maar dat kost minder energie dan er werd opgewekt omdat de vlieger dan gedeeltelijk wordt opgevouwen. Per saldo blijft er genoeg energie over om enkele tientallen huishoudens van stroom te voorzien.

Het handelsmerk van Roosegaarde is de combinatie van ecologische technologie met design en architectuur, waarbij hij vaak speelt met feeërieke lichteffecten. Ook de lijnen die de vliegers verankeren, zullen opgloeien in het donker. Roosegaarde doopte het project 'Windvogel'.

Windlicht

De vliegers maken deel uit van ‘icoon Afsluitdijk’, een project om het 85 jaar oude bouwwerk in de kijker te zetten. Zo installeerde Roosegaarde aan beide kanten van de 32 kilometer lange dijk een zogenaamde ‘Lichtpoort’ van heftorens die oplichten in de koplampen van het voorbijrijdende verkeer.

Gates of Light

In één van de oude bunkers op de dijk organiseert Roosegaarde de tentoonstelling ‘Glowing Nature’, waar de focus licht op lichtgevende algen. Bezoekers wandelen er over een pad waarbij hun voetstappen door de algen worden opgelicht. Het geeft een idee van hoe onze toekomstige straatverlichting eruit kan zien, aldus Roosegaarde.

Glowing Nature

De kunstprojecten van ‘icoon Afsluitdijk’ zijn te bekijken van 17 november tot 21 januari tussen 18 en 23 uur (na zonsondergang).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content