Limburgse Voka-topman aangehouden in zaak dieselfraude

Het gerecht onderzoekt een grootschalige accijnsfraude met het ontkleuren van mazout. De voorzitter van Comfort Energy is één van de verdachten die aangehouden werden. ©RV DOC

Francis Wanten, topman van brandstoffenhandel Comfort Energy en van Voka Limburg, is aangehouden in een zaak van grootschalige dieselfraude. Hij moet niet naar de cel, maar moet een enkelband dragen.

De onderzoeksrechter van Limburg besliste vrijdag zes verdachten aan te houden in een onderzoek naar dieselfraude. Dat liet het parket van Limburg vrijdagavond weten.

Drie van hen werden naar de gevangenis overgebracht. De anderen werden onder elektronisch toezicht geplaatst en mochten met een enkelband naar huis. Een van hen is Francis Wanten, voorzitter van VOKA Limburg en van de brandstoffenhandel Comfort Energy met hoofdzetel in Hasselt.

Speurders van de federale gerechtelijke politie Limburg en opsporingsambtenaren van Douane en Accijnzen waren woensdag en donderdag op 23 locaties binnengevallen. Ze namen vrachtwagens, auto's en bezwarende documenten in beslag. Ze verzegelden ook een aantal tankstations. In totaal werden veertien verdachten gearresteerd. 

Wanten werd donderdag opgepakt en moest een nacht in de cel doorbrengen in afwachting van zijn verschijning voor de onderzoeksrechter vrijdag. 

Miljoenenfraude

Bij de gerechtelijke actie zijn twee actieve ontkleuringsinstallaties aangetroffen, in Gosselies en in Balen.

De grootschalige accijnsfraude draait om het ontkleuren van mazout. De financiële winst voor de organisatie bestaat uit het prijsverschil tussen rode mazout en diesel aan de pomp. De fraude is op jaarbasis geschat op vele tientallen miljoenen euro. Bij de gerechtelijke actie zijn twee actieve ontkleuringsinstallaties aangetroffen, eentje in Gosselies en een in Balen.

Volgens TV Limburg zou Wanten grote hoeveelheden brandstoffen hebben geleverd aan een bende die al enkele jaren rode stookolie ontkleurde, om die daarna te verkopen als diesel. 

Twee broers uit Genk zouden de spilfiguren zijn. Ze werden in december 2018 al voor grootschalige dieselfraude veroordeeld tot 5 jaar cel en het betalen van een totale boete van ruim 130 miljoen euro. Ze zouden samen met medeplichtigen ruim 7 miljoen liter rode huisbrandolie hebben ontkleurd en illegaal hebben doorverkocht als witte diesel. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud