Meer Nyrstar-geld voor Trafigura-topman

Een zinkproductielijn bij Nyrstar. ©Nyrstar

Nyrstar-voorzitter Martyn Konig kan rekenen op een hogere vergoeding, net als onafhankelijk bestuurder Jane Moriarty.

De beursgenoteerde zinkgroep Nyrstar zit financieel in zwaar weer en kan alleen overleven dankzij de steun van de grondstoffenhandelaar Trafigura. Die is niet alleen grootaandeelhouder en financier, maar ook klant en leverancier. De aan de gang zijnde redding van Nyrstar treft zowel de aandeelhouders als de eigenaars van obligaties.

Ondanks de grote financiële problemen blijkt nu dat Martyn Konig, de uitvoerend voorzitter van Nyrstar en een van de twee vertegenwoordigers van Trafigura in de zeskoppige raad van bestuur, uitzicht heeft op een bijkomende vergoeding. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde uitnodiging voor de algemene vergadering van 25 juni. Het gaat dus nog maar om een voorstel aan de aandeelhouders.

Ook onafhankelijk bestuurder Jane Moriarty, een gewezen topmanager van de consultant KPMG en een specialiste in bedrijfsherstructureringen, krijgt meer. 

Tijd en inspanning

Beiden kunnen rekenen op 48.333 Britse pond, die betaald wordt na de goedkeuring door de algemene vergadering. Daarbij komt nog eens 40.000 pond, onmiddellijk te betalen op de latere datum van twee mogelijke opties. Het gaat dus om 88.333 pond (net geen 100.000 euro). Daarmee houdt het echter niet op: per bijkomende maand dat ze bestuurder zijn van NewCo 1 en NewCo 2 komt er nog eens respectievelijk 3.333 en 5.000 pond bij. Die bedragen dienen 'pro rata te worden berekend'. Wat dat betekent is niet duidelijk. De woordvoerster van Nyrstar was niet bereikbaar voor commentaar.

Martyn Konig. ©doc

Nyrstar verantwoordt de extra vergoeding met 'de aanzienlijke tijd en inspanning die mevrouw Moriarty en de heer Konig specifiek besteden en naar verwachting zullen blijven besteden aan de implementatie van de herstructurering'. Dat is met inbegrip van hun mandaat als bestuurder van de twee nieuwe vennootschappen met de naam NewCo die in het kader van die herstructurering worden opgericht.

 

Aandelen

Daar staat wel tegenover dat Christopher Cox, het andere mannetje van Trafigura in de raad van bestuur, in plaats van in geld helemaal zal worden vergoed in uitgestelde Nyrstar-aandelen. Dat is ook een voorstel aan de vergadering. De nieuwe regeling gaat in na de vergadering en duurt een jaar. Hij krijgt in aandelen evenveel als hij in geld zou ontvangen. De uitkering gebeurt pas als hij geen bestuurder meer is of bij een verandering van de controle over de vennootschap.

De wijziging moet hem toelaten 'zijn effectieve remuneratie te verbinden aan de toekomstige prestaties van Nyrstar en de afstemming van zijn belangen op de belangen van de aandeelhouders van de vennootschap te versterken'.

Het is nog niet bekend hoeveel Konig en de andere bestuurders vorig jaar verdienden. Het jaarverslag van 2018 is immers nog niet gepubliceerd. In 2017 kreeg Konig bruto 200.000 euro als voorzitter, naast uitgestelde aandelen, een mechanisme dat Nyrstar dus al langer toepast. Cox kreeg, naast aandelen, 70.000 euro bruto. De algemene vergadering zal zich overigens ook moeten buigen over de herbenoeming van Konig en Cox.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud