Advertentie
Advertentie

Mijnbouwer put 11,6 miljoen uit Greenyard Foods

Greenyard Foods wordt geleid door CEO Marleen Vaesen. ©Thomas De Boever

De Zuid-Afrikaan Peter Gain, die fortuin maakte in de mijnbouwsector, heeft 11,6 miljoen euro geïncasseerd door 800.000 aandelen van groente- en fruitreus Greenyard Foods van de hand te doen. Dat leert een melding op de website van financieeltoezichthouder FSMA.

Peter Gain, bestuurder van Greenyard Foods, is niet meteen een bekende naam in het verhaal van het groente- en fruitbedrijf. Toch is hij met een kleine 4 miljoen aandelen en 8,92 procent van het kapitaal een van de grootste aandeelhouders van Greenyard, maar hij heeft nu bijna een kwart van dat belang van de hand gedaan. Aan wie is niet bekend. Volgens de melding gebeurde de transactie buiten de beurs.

Gain belandde in het kapitaal van Greenyard door de fusie eerder dit jaar van Univeg en Peatinvest met Greenyard Foods. Hij zat al in het kapitaal van Univeg sedert 2013 toen hij samen met Tom Borman, een andere Zuid-Afrikaan, topman Hein Deprez hielp om private-equitygroep CVC uit te kopen.

Zowel Borman als Gain maakte carrière in de mijnbouwwereld, vooral die van de steenkool. Gain bouwde een mijngroep uit en verkocht de beursgenoteerde Zuid-Afrikaanse steenkoolmijn Optimum Coal aan de groep Glencore. Ook Borman was bij die transactie betrokken. Na zowat 20 jaar in het mijnbouwwezen focust Gain zich nu op investeringen. Daarbij verschoof zijn focus naar voeding en vooral naar landbouw. Gain kwam met Univeg in contact via gewezen Petercam-topman Marc Ooms.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud