Mijnen houden Nyrstar overeind

Balen produceerde vorig jaar 11 procent minder, dit jaar worden er grote onderhoudswerken uitgevoerd ©nyrstar

Topprioriteit bij Nyrstar vandaag is het opkrikken van de rendabiliteit van de smelters, want die dreigen op termijn de winst van de mijnbouwactiviteiten op te soeperen. Vorig jaar belandde de metalenproducent in het rood.

‘Niet dat we als onderneming niet meer zouden bestaan, maar zonder onze mijnen zouden we ons vandaag in een erg zwakke positie bevinden’. Roland Junck, CEO van mijnbouwer en metaalsmelter Nyrstar, windt er geen doekjes om: het rendement van de smelters moet dringend omhoog.

Tegen de zomer wil het bedrijf daar klaarheid over hebben. Nyrstar boekte vorig jaar 17 procent minder winst door lagere metaalprijzen en herstructureringskosten. Wat het dit jaar wordt is onduidelijk, er wordt in elk geval minder geïnvesteerd en een besparingsprogramma in alle geledingen van de groep kan tegen 2014 tot een vijfde van de banen kosten.

Twee cijfers illustreren het probleem: vorig jaar steeg de mijnbouwproductie van zink met 51 procent, die van de smelterijen daalde met 4 procent. Nog significanter: de winst per ton in de mijnbouw ging 19 procent hoger tot 413 euro, die in de smelters 40 procent lager tot 125 euro.

Vorig jaar kocht Nyrstar geen mijnen bij, maar ‘onze acquisties de voorbije jaren blijken nu strategisch noodzakelijk’, aldus Junck. En dat ze destijds te duur werden betaald, ontkent hij eveneens, vandaag vind je ze niet meer tegen de prijzen van toen. Junck sluit nieuwe overnames niet uit, maar is enkel geïnteresseerd in mijnen die onmiddellijk cash flow genereren.

Smelters

Het pijnpunt ligt dus bij de smelters waar de ebitda of bedrijfskasstroom in 2012 met 43 procent in mekaar zakte, vooral als gevolg van lagere verwerkingslonen en kleinere bijdragen van zilverhoudend materiaal bij Port Pirie (Australië).

‘Je kan de werkingskosten niet blijven verminderen dat gebeurde al in 2008/2009 en op energiekosten die almaar toenemen heb je ook geen impact’, zegt Junck. Het rendement van de smelterijen opkrikken kan dus enkel door de productiviteit te verhogen en meer waarde te creëren, onder meer door het extraheren van andere metalen. Dat gebeurt al met indium in Auby en germanium in Tennessee.'

De oefening om het rendement van de smelters te verbeteren loopt en zou tegen midden dit jaar afgerond moeten zijn. Of dat zal leiden tot de sluiting van bepaalde vestigingen is niet duidelijk.

‘Maar er moet iets gebeuren’, verzekert Junck, ‘nu moeten we extra middelen steken in onze smelters om ze te laten draaien, ze eten kasstroom op terwijl investeringen juist extra kasstroom zouden moeten genereren’. Daar komt bij dat wereldwijd de overcapaciteit groeit, vooral in China, ‘voor ons heeft het geen zin extra smelters bij te bouwen’.

Herstructurering

Vorige zomer kondigde Nyrstar al een besparingsoperatie aan, die kreeg nu de naam ‘Project Lean’. Een groot deel van de oefening is achter de rug en leidde tot de identificatie van 50 miljoen euro ‘duurzame besparingen’, naast een ‘vermindering van 15 à 20 procent van het aantal werknemers en onderaannemers voor het smeltsegment, het mijnbouwsegment en de overheid’. In het vierde kwartaal van 2012 zorgde dat al voor een vermindering van 1.000 jobs bij onderaannemers en werknemers in de Peruviaanse sites.

Tegen die achtergrond is een recurrente bedrijfskasstroom van 1,5 miljard tegen 2016 niet meer haalbaar. ‘Omdat de prijzen voor metalen vandaag veel lager liggen dan toen we dat winstdoel naar voor schoven en we vorig jaar ook geen overnames meer hebben gerealiseerd hebben, zullen we nu eerder uitkomen op 1,2 miljard euro. De helft van die 1,5 miljard moesten we immers realiseren via acquisities’. Nyrstar investeerde vorig jaar 248 miljoen, dit jaar iets tussen 200 en 230 miljoen, waarbij slechts 35 à 45 miljoen voor extra groei.

België

De productie van zinkmetaal in Balen/Overpelt daalde in 2012 met 11 procent tot 250.000 ton, de grootste daling van alle zinksmelterijen. Daardoor komt Balen/Overpelt nu pas op de derde plaats na Hobart en Budel. Bovendien gaat de roost- en zuurinstallatie in Balen dit jaar van april tot september 12 weken dicht voor onderhoud en het celhuis maximum vier weken van april tot juni, de impact daarvan bedraagt 12 tot 20.000 ton of 3,5 tot 8 procent van de productie van 2012. 'Maar daar mogen geen conclusies uit getrokken worden', zegt de woordvoerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud