Mijnreus Vale draait op voor Braziliaanse dambreuk

Eind januari begaf de dam van de ijzerertsmijn in Brumadinho het. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef. ©REUTERS

De Braziliaanse justitie laat bij het bedrijf omgerekend 2,6 miljard euro bevriezen.

Op 25 januari brak de dam van Vale's ijzerertsmijn in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef.

De evaluatie van het bedrag blijft niet beperkt tot het aantal dodelijke slachtoffers, want het heeft ook een invloed op de omgeving en de economie.
Elton Pupo Nogueira
Rechter

In totaal werd een oppervlakte van ongeveer 290 hectare of 400 voetbalvelden bedekt met 12 miljoen kubieke meter slib. Minstens 186 mensen kwamen om en nog tientallen anderen zijn vermist. 

De Braziliaanse justitie heeft Vale bevolen om alle schade van de dodelijke dambreuk te betalen.

'Onberekenbaar'

Rechter Elton Pupo Nogueira legde nog geen schadevergoeding vast omdat de schade 'onberekenbaar' is. Maar hij liet bij de grootste ijzerertsproducent in de wereld wel al 11 miljard Braziliaanse real of 2,6 miljard euro bevriezen. 

'De evaluatie van het bedrag blijft niet beperkt tot het aantal dodelijke slachtoffers, want het heeft ook een invloed op de lokale en regionale omgeving en op de economische activiteiten in de getroffen regio's', beargumenteert de rechter.

Vale zag op de dag van de ramp een kwart van zijn beurswaarde in rook opgaan. Sindsdien is het verlies meer dan gehalveerd tot 10 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n