Miljardair Vladimir Potanin CEO van Norilsk

Vladimir Potanin wordt morgen topman van Norilsk Nickel. (Foto: Reuters) ©REUTERS

De raad van bestuur van Norilsk Nickel heeft de Russische oligarch Vladimir Potanin benoemd als CEO. De benoeming is een onderdeel van een overeenkomst met grootaandeelhouder Rusal om een jarenlange ruzie te beslechten.

De 51-jarige Vladimir Potanin, die 28 procent bezit van de grootste nikkel- en palladiumproducent ter wereld, zal de huidige CEO Vladimir Strzhalkovsky vervangen. Potanin stelde Strzhalkovsky (58) zelf aan in 2008 toen het conflict met Rusal begon. Morgen neemt Potanin al de leiding over.

Potanin ligt al meer dan vier jaar in oorlog met Oleg Deripaska, de topman van Rusal, de grootste aluminiumproducent ter wereld. Deripaska heeft via Rusal 25,1 procent van Norilsk Nickel in hadden.

Begin december bemoeide miljardair Roman Abramovich zich met de ruzie tussen de twee steenrijke Russen. Via een ingewikkelde procedure krijgen de drie partijen elk 22 procent van het bedrijf. Maar het is Abramovich, de eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea, die met zijn investeringsvehikel Mullhouse de meeste stemmen krijgt en het dus de facto voor het zeggen heeft. De wissel aan de top is één van de overeenkomsten die Abramovich uit de brand kon redden. En Deripaska krijgt de hogere dividenden die hij al jaren opeiste.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud