Minderheidsaandeelhouders stappen op bij Nyrstar

©Debby Termonia

Een groep van kleine aandeelhouders van de zinkgroep heeft dinsdagavond uit protest de algemene vergadering van Nyrstar verlaten.

De algemene vergadering van Nyrstar is dinsdag uitgegroeid tot een ware uitputtingsslag. Na bijna elf uur vergaderen waren pas alle vragen beantwoord en kon er worden gestemd.

Dat leidde 's avonds, toen al heel wat aandeelhouders er de brui aan hadden gegeven, tot de vraag of de vergadering niet beter kon worden uitgesteld tot december. Zeker omdat de buitengewone algemene vergadering, die ook dinsdag zou worden gehouden, niet geldig kan vergaderen omdat het quorum niet bereikt is.

Vertalers

Maar de raad van bestuur van Nyrstar besloot toch verder te vergaderen. Dat leidde herhaaldelijk tot protest van de kleine aandeelhouders, ook omdat de vertalers intussen vertrokken waren en Nyrstar geen eten voorzien heeft, enkel drinken.

Uiteindelijk besloten ze collectief op te stappen, op initiatief van de activistische aandeelhouder Erik Geenen en advocaat Laurent Arnauts. 'Dit is een misbruik van macht dat mogelijk zal worden aangeklaagd. We willen geen deel meer zijn van dit circus', zei Arnauts. 

Bijna leeg

Dat leidde tot de situatie dat onder meer voorzitter Martyn Konig vragen beantwoordde voor een bijna lege zaal met voor zover bekend nog één kleine aandeelhouder en voor de rest enkel advocaten, enkele andere adviseurs, de notaris en de pers.

De stemming verliep in dezelfde omstandigheden. Alle agendapunten werden haast unaniem of bijna unaniem goedgekeurd. Dat viel te verwachten omdat Trafigura, de redder van Nyrstar, met 24,4 procent van het kapitaal zo goed als alle stemmen op de vergadering in handen had. Enkel de reeds vertrokken CEO Hilmar Rode kreeg geen interimkwijting, van niemand, dus ook niet van Trafigura.  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud