Moody's zet ArcelorMittal bij de 'rommel'

CEO Lakshmi Mittal, zes jaar geleden nog de hemel in geprezen, ziet zijn bedrijf nu gedegradeerd tot rommel. (Foto: Bloomberg)

Het ratingbureau Moody's degradeert het aandeel van de Luxemburgse staalgroep ArcelorMittal van Baa3 naar Ba1, lees: rommel. Daardoor zullen de rentelasten van de staalreus de hoogte in schieten. Dat is rampzalig, gezien de hoge schuldenlast.

Moody's verwijst naar de staalmarkt die het afgelopen half jaar nog verder is verzwakt. De kwartaalupdate - de slechtste sinds 2009 - van ArcelorMittal sprak dan ook boekdelen. De vraag naar staal in Europa ligt momenteel 29 procent lager dan voor het begin van de eurocrisis en het overaanbod op de Chinese markt heeft de staalprijzen aangetast. En het einde van de tunnel is niet in zicht: 'De situatie zal voor ArcelorMittal eerst nog slechter worden vooraleer er beterschap aankomt', aldus Moody's. En dan is er nog de torenhoge schuldenlast.

De ratingverlaging komt bijzonder ongelegen voor de staalreus. De nettoschuld is tot een zorgwekkende 23 miljard dollar gestegen, dat is bijna 3,5 keer de verwachte bedrijfskasstroom van 7 miljard dollar voor 2012. 

Dividend

ArcelorMittal anticipeerde begin deze maand op de kredietverlaging door alvast in zijn dividend voor dit jaar te snoeien. Vorig jaar bedroeg de winstuitkering nog 0,75 dollar per aandeel, dit jaar nog maar 0,20 dollar. 

'Maar de dividendknip zal geen impact hebben op de kasstroom tot in 2013', aldus Moody's. 'En de eeuwigdurende obligatie van 650 miljoen dollar die de groep in september uitgaf heeft de schuld maar met 325 miljoen dollar doen dalen. Die daling werd trouwens meer dan teniet gedaan door de stijging van de schulden in het derde kwartaal, om de operationele verliezen en kapitaalinvesteringen te financieren.'

Het kredietbureau verwacht dat ArcelorMittal de volgende kwartalen stappen onderneemt om zijn schuldenlast te verminderen.  De grootste staalgroep ter wereld heeft toegang tot ongeveer 10 miljard dollar kredietfaciliteiten (voorlopig ongebruikt) en had eind september 3,4 miljard dollar in kas. Moody's gaat er van uit - op basis van zijn ebitda-prognoses - dat ArcelorMittal zijn convenanten al in juni 2013 niet zal kunnen nakomen tenzij het een groot deel van de schulden terugbetaalt of tot andere akkoorden komt met zijn schuldeisers, zoals in 2009.

Impact

Voor beleggers is er een wereld van verschil tussen de laagste 'investment grade' en de 'hoogste junk' grade. Om te beginnen zullen beleggers een hoger rendement op het schuldpapier van de staalreus eisen. ArcelorMittal becijferde zelf dat een ratingknip ervoor zou zorgen dat schulden herfinancieren zo'n 100 miljoen euro meer zou kosten. 

Bovendien is het nu voor een pak investeerders verboden om nog in schuldpapier van ArcelorMittal te beleggen. Zo mogen heel wat pensioenfondsen niet investeren in bedrijven met een rommelstatus. Dat maakt dat ArcelorMittal nu moet vissen in een kleiner en volatieler publiek, waaronder hefboomfondsen en zelfs aasgierfondsen.

Visionair

De ratingverlaging moet hard aankomen bij CEO Lakshmi Mittal. Zes jaar geleden werd de Indiër door experts nog ingehaald als een visionair. Maar ondermeer voormalig topman Roland Junck, nu de sterke man bij zinkgroep Nyrstar, is een scherpe criticus voor de staalgroep die in 2006 het levenslicht zag: 'De fusie van 2006 creëerde geen sterker bedrijf', stelde Junck afgelopen weekend in De Tijd. 'Sindsdien zijn veel hoogovens gesloten. Niet omdat ze niet leefbaar waren, maar omdat ze niet langer de hoogste rendabiliteit hadden.'  

Veel opties heeft ArcelorMittal niet. Analisten suggereren al maanden dat Lakshmi Mittal er beter zou aan doen om ijzerertsmijnen van de hand te doen. Maar daar wil de CEO voorlopig niets van weten.

Beleggers hopen duidelijk dat Mittal - nu het mes gevallen is - toch eens werk zal maken van grote hervormingen in het kluwen van zijn conglomeraat. Het aandeel steeg in Amsterdam 3,2 procent tot 12,24 euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud