Aandeelhouders vragen ontslag bestuurders Nyrstar

Nyrstar wordt gecontroleerd door Trafigura. ©REUTERS

De misnoegde kleine aandeelhouders van Nyrstar vragen maandag op de buitengewone algemene vergadering, in een uitzonderlijke beweging, te stemmen over het ontslag van de bestuurders.

Het is maandag opnieuw verzamelen geblazen voor de aandeelhouders van het beursgenoteerde Nyrstar. Deze keer niet voor de algemene vergadering – die werd op 5 november (opnieuw) gehouden – maar voor de buitengewone algemene vergadering. Die moest opnieuw worden belegd omdat het quorum de vorige keer niet werd bereikt. 

Het lijkt, ondanks het kleiner aantal aandeelhouders, opnieuw een lange zitting te worden. Opvallend genoeg is grondstoffentrader Trafigura, de hoofdaandeelhouder met 24,4 procent van de aandelen, niet aanwezig of vertegenwoordigd op de bijeenkomst.

Controle

Dat is wel niet de eerste keer: Trafigura is bij Nyrstar nooit op twee vergaderingen achter elkaar aanwezig of vertegenwoordigd, om niet telkens de meeting te domineren en mogelijk zo te vermijden dat het formeel, volgens de vennootschapswetgeving, de controle uitoefent.

Maar maandag dient de vergadering onder meer te beslissen over het al dan niet voortzetten van de activiteiten door de zware verliezen. Dat maakt de afwezigheid van Trafigura deze keer bijzonder. Ze kan alleszins niet op begrip rekenen van de kleine aandeelhouders op de vergadering. 'Eerst de boel om zeep helpen en dan, als het erop aankomt, niet opdagen', zei een van hen in de marge. In theorie kunnen de kleine aandeelhouders nu stemmen tegen de voortzetting van de activiteiten.

Spervuur

Op 5 november duurde de vergadering urenlang door het aanhoudende spervuur van vragen van misnoegde kleine aandeelhouders. Het noodlijdende Nyrstar diende eerder dit jaar gered te worden door Trafigura, via een omvangrijke schuldherschikking en herfinanciering. Daardoor kreeg Trafigura 98 procent van de operationele tak in handen.

Voor de aandeelhouders van de beursgenoteerde vennootschap blijft er slechts 2 procent over van de activiteiten. Die feitelijke onteigening leidt tot heel wat ongenoegen dat begin november opnieuw geventileerd werd. Een groep kleine aandeelhouders voert ook juridische acties tegen Nyrstar en Trafigura. Deze week bijvoorbeeld wordt hun kort geding behandeld tegen de algemene vergadering van 5 november die in chaos eindigde.

Ontslag

Laurent Arnauts (WATT Legal), de advocaat van de misnoegde aandeelhouders, ging tijdens de vragenronde in op de overeenkomst tussen Nyrstar en Trafigura van juli, waardoor Nyrstar 13,5 miljoen euro leent om verder te kunnen werken.

Het document was tot nu toe niet publiek. Er staan tal van beperkingen in, zoals het verbod voor Nyrstar om met dat geld juridisch in actie te komen tegen Trafigura. 'Het is bijna een uitgeschreven misbruik van controle', sneerde Arnauts. Hij noemt het wegblijven van Trafigura 'vaandelvlucht', maar tegelijk 'een opportuniteit voor degenen die in het verdomhoekje zitten (de kleine aandeelhouders, red.)'. 

Arnauts greep het document - en het overwicht van de kleine aandeelhouders op de meeting - aan om aan te voeren dat de bestuurders niet langer kunnen handelen in het belang van de vennootschap en haar aandeelhouders. Daarom vroeg hij een punt toe te voegen aan de agenda om te stemmen over het aanblijven van de bestuurders, maar voorzitter Martyn Konig weigerde dat. Dat leidde tot een bitse discussie tussen Arnauts, Konig, de notaris en advocaat Benoît Allemeersch (Quinz) van Nyrstar over het voorstel. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud