Advertentie
Advertentie

Nyrstar-afslanking kost tot een vijfde van de jobs

Roland Junck, ceo van Nystrar - Foto Photo News ©Photo News

De metaal- en mijnbouwgroep Nyrstar heeft vorig jaar verlies geleden. Dat is vooral een gevolg van lagere metaalprijzen en verwerkingslonen, waardeverminderinigen en herstructureringen. Bij de vorige zomer aangekondigde besparingsronde - nu 'Project Lean' gedoopt - sneuvelen de komende jaren 15 à 20 procent van de banen.

Nyrstar boekte vorig jaar een totale omzet van 3,07 miljard euro. Dat is 8 procent minder dan het jaar voordien en iets beter dan verwacht. Overeenkomstig de strategie bleef de bijdrage van het mijnbouwsegment toenemen ten nadele van de smelterijproductie. Van alle metalen - zink, goud, zilver en koper - kwam de productie gevoelig hoger uit dan het jaar voordien, met stijgingspercentages tussen 50 en 90 procent. De productie van zink in concentraat nam met 51 procent toe tot 312.000 ton.

De onderliggende bedrijfskasstroom (rebitda) kwam uit op 220 miljoen euro. Dat is 17 procent minder dan het jaar voordien en licht onder de gemiddelde analistenverwachting.

Het mijnbouwsegment droeg 129 miljoen euro bij, een toename met 79 procent die voortvloeit uit de fors hogere productie. Het smeltsegment daarentegen leverde een rebitda op van 135 miljoen euro. Dat is 43 procent minder dan het jaar voordien en te wijten aan lagere verwerkingslonen. Ook de kleinere bijdragen van zilverhoudend materiaal bij Port Pirie verklaren de daling voor een deel.

Netto lijdt Nyrstar 95 miljoen euro verlies of 0,57 euro per aandeel. Een grote afboeking in het mijnbouwsegment en voor 17 miljoen herstructureringskosten zijn daar debet aan.

Project Lean

Nyrstar kondigde bij de halfjaarcijfers aan dat de activiteiten zouden doorgelicht worden met de bedoeling de operationele kosten te drukken. Intussen werden al voor 50 miljoen euro aan duurzame besparingen geïdentificeerd.

Nyrstar gaat deze herstructurering, bekend als 'Project Lean', de komende twee jaar doorvoeren. Daarbij zal het aantal werknemers en onderaannemers voor het smeltsegment, het mijnbouwsegment en het bedrijfsniveau met 15 tot 20 procent worden verminderd tegen eind 2014. Een groot deel van de besparingen denkt Nyrstar te realiseren in de mijnbouw. In Peru is de oefening al in het vierde kwartaal doorgevoerd en verdwenen ongeveer 1.000 banen.

Het bedrijf gaat ook zijn investeringen onder controle houden: in plaats van 248 miljoen euro investeringsuitgaven zoals in 2012 zou dit jaar 200 tot 230 miljoen euro worden besteed.

Eind 2012 bedroeg de nettoschuld 681 miljoen euro. Dat is minder dan analisten hadden verwacht en een beperkte daling tegenover eind 2011 (718 miljoen euro).

Nyrstar keert geen dividend uit, maar bedenkt zijn aandeelhouders wel met 0,16 euro per aandeel door middel van een kapitaalvermindering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud