Nyrstar boekt 207 miljoen euro verlies

©rv

De verliezen bij zinkgroep Nyrstar blijven zich opstapelen. Het nettoverlies verviervoudigde in het eerste halfjaar.

De zinkgroep zag de inkomsten over het eerste halfjaar dalen met 18 procent tot 1,6 miljard euro. De onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) kwam uit op amper 3 miljoen euro, tegenover 120 miljoen euro een jaar eerder.

De terugval is het gevolg van 'minder beschikbare grondstoffen door liquiditeitsbeperking waardoor bijgevolg de productie van metaal en bijproducten daalde'. Ook de lagere prijzen voor zink, lood, zilver en goud speelden een rol, én Nyrstar had af te rekenen met problemen in Port Pirie waardoor de hoogoven 'een ongeplande en langere onderbreking' kende. 

Het resultaat uit operationele activiteiten kwam 101 miljoen euro onder nul uit. Als ook rekening wordt gehouden met financiële lasten komt men tot een nettoverlies van 207 miljoen euro. Dat komt neer op een verlies van 1,89 euro per aandeel.

onteigend

Vorig jaar leed de onderneming nog een verlies van 49 miljoen in het eerste halfjaar. Over heel 2018 was er een recordverlies van 650 miljoen euro, deels omdat het een kruis maakte over 250 miljoen euro belastingkredieten. Het bedrijf erkende daarmee dat het nooit meer genoeg winsten zou boeken om van die miljoenen te profiteren. 

De schuldendeal was broodnodig, omdat de zinkspecialist dreigde te bezwijken onder een schuldenberg. Het aandeel was al langer tot een speculatief centjesaandeel gedegradeerd.

Het beursgenoteerde Nyrstar is nu een monoholding met een belang van 2 procent in het 'nieuwe Nyrstar' waarnaar alle activa werden overgeheveld en dat voor 98 procent in handen is van Trafigura. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud