Nyrstar claimt vergoeding van procederende aandeelhouders

De Nyrstar-aandeelhouders worden bijgestaan door advocaat Laurent Arnauts. ©Thierry du Bois

De claim is volgens advocaat Laurent Arnauts, die de misnoegde aandeelhouders van de zinkgroep bijstaat, de 'arrogantie ten top'.

Nyrstar, de deels Belgische zinkreus, werd onlangs van de ondergang gered en is een doorstart aan het maken. De activiteiten van de groep zijn nu in handen van de grondstoffentrader Trafigura. Voor de oude aandeelhouders van de beursgenoteerde onderneming, waarvan de notering nog altijd geschorst is, rest alleen 2 procent van de operationele tak plus onder meer een putoptie van 20 miljoen euro om die 2 procent door te schuiven naar Trafigura.

De feitelijke onteigening is nogal wat aandeelhouders in het verkeerde keelgat geschoten. Een groep van hen levert al enkele weken slag met Nyrstar en Trafigura. De aandeelhouders dienden een klacht in bij de FSMA en stapten naar de Brusselse ondernemingsrechtbank met een kort geding.

Ze laten zich bijstaan door het advocatenkantoor WATT Legal van Laurent Arnauts en Robert Wtterwulghe. De FSMA en de rechtbank traden op, waardoor Nyrstar onder andere documenten moest vrijgeven en een nieuwe algemene vergadering moet beleggen.

Derdenverzet

De beschikking van de voorzitter van de rechtbank kwam er na een eenzijdig verzoekschrift. Nyrstar tekende daar derdenverzet tegen aan en dat werd woensdagvoormiddag behandeld door de rechtbank. Die boog zich ook over de tegeneisen van de procederende aandeelhouders.  

Tijdens de zitting sloeg Nyrstar terug. Het bedrijf eist een schadevergoeding van 10.000 euro per aandeelhouder - de rechtszaak werd aangespannen namens twee aandeelhouders, maar wordt gesteund door een hele groep - voor een tergend en roekeloos geding. De advocaten van Nyrstar, Benoît Allemeersch en Stijn De Dier van het kantoor Quinz en Sigrid Ververken van Freshfields, wijzen de rechtbank bovendien op de mogelijkheid om, op dezelfde grond, een bijkomende boete op te leggen (van 15 tot 2.500 euro).

'Niet afschrikwekkend'

Ze voeren aan dat de tegenpartijen het Nyrstar nog moeilijker maakten op een cruciaal moment voor zijn voortbestaan.

Er zijn aandeelhouders die al zoveel verloren hebben dat ze de 10.000 euro graag zullen betalen.
Laurent Arnauts
Advocaat Nyrstar-aandeelhouders

Arnauts is niet onder de indruk. Hij vroeg de rechter de turbo te zetten op het respecteren van de rechten van de aandeelhouders. 'Ze wachten nog steeds op de nieuwe algemene vergadering (ter goedkeuring van de jaarrekening, red.). Er is nog altijd geen aankondiging van een datum, ook vandaag niet, anderhalve maand na de vorige. Dat is de arrogantie ten top. En als je vragen stelt als aandeelhouder kost je dat 10.000 euro. Er zijn mensen die al zoveel verloren hebben (aan Nyrstar, red.) dat ze dat graag zullen betalen. Dit is een poging om de aandeelhouders te demotiveren, maar u gaat hen daarmee niet afschrikken', zei hij tijdens de pleidooien.  

Voor de nieuwe vergadering is het wachten op het verslag van de revisor Deloitte over de jaarrekening van 2018. Volgens Allemeersch is dat op komst. 'We hebben, voor zover we weten, alles afgegeven aan Deloitte. Dat is nu bezig met de werkzaamheden en het verslag komt er de volgende weken.' 

Neerleggen

De zitting van de rechtbank duurde ruim drie uur. Naast procedurekwesties werd ook aandacht besteed aan de tegenvorderingen van de aandeelhouders. Daar bleek dat Arnauts vorderingen heeft laten vallen, zoals het terugdraaien van een aantal beslissingen over de redding.

De aandeelhouders leggen zich daar nu bij neer. Ze vorderen wel nog de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder die onder meer als taak krijgt een algemene vergadering samen te roepen en Deloitte een verslag te laten opstellen over de transacties met Trafigura.

Nyrstar had geen alternatief buiten een redding door Trafigura. Alle andere opties werden bekeken, tot het neerleggen van de boeken toe.
Benoît Allemeersch
Advocaat Nyrstar

Arnauts voerde aan dat Nyrstar in de tang werd genomen door Trafigura en dat de basisrechten van de aandeelhouders met de voeten werden en worden getreden. Hij leverde er ook kritiek op dat het bedrijf op last van de FSMA wel elektronisch extra documenten vrijgaf, maar achter een muur. 'Dat is handel met voorkennis organiseren. Dat zal nog een staartje krijgen.'

Allemeersch legde omstandig uit dat Nyrstar geen alternatief had buiten een redding door Trafigura. 'Alle andere opties werden bekeken, tot het neerleggen van de boeken toe. Maar dat bleek de meest waardevernietigende optie. Ze zijn zich trouwens perfect bewust van het feit dat de beleggers er bekaaid afkomen.' Hij weerlegde ook dat Trafigura misbruik zou hebben gemaakt van zijn machtspositie.

De rechter liet heel uitzonderlijk ook een van de betrokken aandeelhouders, de bedrijfsleider Kris Vansanten, aan het woord. 'Als dit alles blauwblauw wordt gelaten, is dat het failliet van de instellingen en de procedures in België om kleine aandeelhouders te beschermen', zei Vansanten.   

De rechtbank nam de zaak in beraad en doet binnen 14 dagen uitspraak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect