Nyrstar duikt in het rood

Nyrstar-CEO Roland Junck (foto: Imagellan) ©Imagellan

De zinkspecialist Nyrstar dook over het eerste halfjaar netto in het rood. De bedrijfswinst bleef achter op de verwachtingen.

Nyrstar zag de omzet over het eerste halfjaar met 8 procent afnemen, van 1,62 naar 1,49 miljard euro. De bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) - de belangrijkste winstbarometer in de sector - zakte met 10 procent, van 123 naar 111 miljoen euro.

Dat is minder dan verwacht: analisten hadden de voorbije weken al stevig de knip gezet in de prognoses, maar rekenden totnogtoe op een vrijwel stabiel resultaat van 120 miljoen euro.

De mijnbouwpoot - die CEO Roland Junck de voorbije jaren stevig uitbouwde met de overnames van Breakwater en Farallon - krikte de winstbijdrage op van 26 naar 56 miljoen euro. Maar dat is vooral te danken aan Breakwater, die over de eerste helft van 2011 maar voor vier maanden in de rekeningen meetelde.

Nyrstar kampte bij verschillende mijnen met productieproblemen, maar stelt nu dat de opvoering van de Langlois-mijn in Québec 'met succes is voltooid'. De Peruviaanse autoriteiten hebben in juli ook het opschortingsbevel voor de walsactiviteiten van de Coricancha-mijn opgeheven.

De zinksmeltpoot zag de winstbijdrage met een derde afnemen, van 117 naar 79 miljoen euro. Hier verwijst de groep naar de lagere verwerkingslonen en de lagere bijdrage van zilverhoudend materiaal in Port Pirie. Over het eerste halfjaar van 2011 'vond' de smelterij in het Australische Port Pirie zilver, door uit de grond zilver te recupereren dat de jaren voordien bijna letterlijk gemorst werd.

Ironbark

Het nettoresultaat van Nyrstar kleurde 28,9 miljoen euro of 18 cent per aandeel in het rood, tegenover een groepswinst van 20,4 miljoen euro of 15 cent per aandeel over de eerste helft van 2011. Dat is gevolg van afboekingen op 'niet-strategische activa', namelijk belangen die niet tot de mijnbouw- of smeltactiviteiten behoren. Het gaat onder meer over een waardevermindering op het belang dat Nyrstar heeft in de Australische mijngroep Ironbark Zinc.

Voorts wogen ook de hogere 'depletiekosten' op het onderste lijntje. Dat zijn de 'afschrijvingen' die een mijnbouwer boekt om de slinkende reserves in de mijnen te weerspiegelen. De groep denkt dat die kosten in het tweede halfjaar van eenzelfde ordegrootte zullen zijn, maar maakt zich sterk dat de kosten op termijn via exploratie - en dus hogere grondstoffenreserves - kunnen worden gedrukt.

Nyrstar gaat voorts nog op de kosten letten door op de rem te staan bij de investeringen. De groep houdt weliswaar haar investeringsrichtlijn van 225 à 275 miljoen voor het volledige jaar maar mikt nu op 'het onderste uiteinde van die vork door niet-groeigerelateerde investeringen naar 2013 te verschuiven'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud