nieuwsanalyse

Nyrstar en Trafigura: de voorgeschiedenis

De zinksmelterfabriek van Nyrstar in het Nederlandse Budel ©Hollandse Hoogte / Merlin Daleman

De complete machtsgreep van Trafigura is het logisch uitvloeisel van jarenlang miserie bij Nyrstar. Een overzicht

Het met schulden overladen Nyrstar , de tweede grootste zinksmelter ter wereld, krijgt een nieuwe doorstart en het management zal binnenkort opnieuw voluit kunnen focussen op het operationele luik van de groep.

Trafigura - met 25 procent nu al de belangrijkste aandeelhouder van Nyrstar maar tegelijk de belangrijkste leverancier, financier en klant van het bedrijf - pompt in de maandag aangekondigde schuldherschikking nog eens vers geld in het bedrijf en gaat 98 procent van het 'nieuwe Nyrstar' controleren, ten koste van de kleine aandeelhouder..

Voor de investeerders van het eerste uur - Nyrstar ging in 2007 tegen 20 euro naar de beurs - blijft er niets meer over. Maar dat wisten ze al. Nyrstar waarschuwde in maart al dat de huidige aandeelhouders bij de schuldenherschikking grotendeels zouden uitgewist worden.

De schuldenherschikking komt geen moment te vroeg. Nyrstar had zelf al aangegeven dat het geen geld had om 31,6 miljoen rente op twee obligatieleningen van respectievelijk 340 miljoen euro (vervaldatum in september 2019) en 500 miljoen euro (vervaldatum 2024) te betalen. De deadline voor de aflossing van de rente was maandag 15 april. De afgelopen dagen was het aandeel op vraag van Nyrstar geschorst.

Trafigura heeft al een tijdje de touwjes in handen bij Nyrstar. Eind vorig jaar verleende het nog 650 miljoen euro extra werkkapitaal aan Nyrstar.

In ruil daarvoor kreeg een voorkeurrecht om bij kapitaalrondes de eerste viool te spelen. Begin dit jaar werd voorzitter Martyn Konig, een vertegenwoordiger van Trafigura 'uitvoerend voorzitter'. Dat betekent dat hij zich naast ceo Hilmar Rode met de dagelijkse zaken gaat bezighouden.

Torenhoge schulden

Nyrstar, dat een goed draaiende zinksmelter uitbaat in Balen, verkeert al een enkele jaren in financiële moeilijkheden maar genereert te weinig cash om zijn torenhoge schulden af te betalen. Die schulden zijn het gevolg van slechte en dure mijninvesteringen tijdens het bewind van voormalig ceo Roland Junck.

De totale schuldenberg - openstaande kredietlijnen, obligaties en voorafbetalingen op leveringen - bedraagt circa 2 miljard euro. Te hoog in vergelijking met het winstpotentieel van de groep, een wiskundige vaststelling die het aandeel het voorbije jaar 90 procent van zijn waarde deed verliezen.

In het derde kwartaal van vorig jaar boekte Nyrstar amper 13 miljoen euro brutobedrijfswinst. Dat was ver onder de verwachtingen van de analisten die na de winstwaarschuwing van september uitgingen van 38 à 52 miljoen euro.

Nettoverlies

Martyn Konig, uitvoerend voorzitter van Nyrstar ©doc

Voor 2018 - de publicatie van de resultaten werd uitgesteld tot eind april - gaan de analisten uit van een brutobedrijfswinst van 120 miljoen euro. Een serieuze tegenvaller als je weet dat Nyrstar het eerste halfjaar afsloot met een ebitda van 120 miljoen euro en dat dat cijfer nauwelijks de jaarlijkse rentelasten dekt.

In februari paste Nyrstar ook haar prognoses voor haar Australische paradepaardje Port Pirie. Die gemoderniseerde loodsmelter - die op termijn metalen gaat raffineren - moet de cashmachine worden van de groep maar zal dit en volgend jaar een kwart minder bijdragen tot de brutowinst dan beloofd. De nettoschulden bedroegen begin dit jaar twaalf keer de brutobedrijfwinst.  Netto zal Nyrstar 2018 voor het zesde jaar op rij in het rood afsluiten.

Nyrstar heeft zinkmijnen en zinksmelters in portefeuille. Operationeel zijn de Europese smelters, met Balen en Budel als belangrijkste, het rendabelst. Het probleem is dat ze lijden onder de druk van de schulden op groepsniveau. Veel leveranciers trekken kredieten in, veel klanten zijn het vertrouwen kwijt en zijn minder geneigd om op voorhand te bestellen. De verse kapitaalinjectie van Trafigura moet dat vertrouwen herstellen.

Trafigura boekte vorig jaar een recordomzet van 181 miljard dollar en een bedrijfswinst van 2,4 miljard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud