Nyrstar geeft creatieve 'Aussies' pluim

©nyrstar

De Australische overheden hebben een traditie van steun aan bedrijven, maar al te vaak ging dat geld naar ten dode opgeschreven bedrijven of sector. Het akkoord met Nyrstar is een heel andere vorm van regeringssteun die niet in een bodemloos vat dreigt te verdwijnen, klinkt het in de Australische pers. Ook Nyrstar prijst de overheid.

'We zijn een jaar geleden eerst naar de regering van South Australia gestapt, wij hadden een probleem met Port Pirie, maar zij ook', zegt Michael Morley, corporate development officer en lid van het Nyrstar-directiecomité. Nyrstar zag tegen een enorm investeringsbedrag op om een de oude lood- en zinksmelter om te toveren tot een polyvalent metaalverwerkend bedrijf, voor de overheid dreigde het directe verlies van 750 banen waarbij zelfs de toekomst van het stadje zelf in gedrang dreigde te komen.

En natuurlijk is er de loodvervuiling. 'De milieukwestie was de katalysator voor dit project', geeft Morley toe, 'ook logisch met een fabriek die meer dan 120 jaar oud is en niet meer beantwoordt aan de huidige milieu-eisen'. Nyrstar had de fabriek gewoon kunnen sluiten. 'Financieel was dat voor ons niet onoverkomelijk, er steekt veel werkkapitaal in het bedrijf dat we konden omzetten in cash'. Maar Nyrstar kwam dus met een alternatief aankloppen bij, eerst de regio en dan de federale overheid.

'Van bij de aanvang hebben we in alle openheid met hen (de overheden) gepraat, we wonden er geen doekjes om, en dat heeft onze gesprekspartner gecharmeerd', vervolgt Morley. 'Zowel de regering van de regio South Australië als de federale overheid toonde zich vervolgens bereid om 'out of the box' te denken'. In het verleden kwamen de Australische overheden traditionele sectoren als de autoindustrie ter hulp, maar enkele maanden later bleken er dan toch jobs verloren te gaan.

'Maar let op, wat ze ons nu bieden is geen 'hand out', enkel een waarborg. Maar die weegt wel zwaar door omdat de balans van de Australische overheden ijzersterk is ', aldus Morley. Het Australische zakenblad Business Spector is eveneens enthousiast: 'De betrokkenheid van de overheid in de redding van Port Pirie is heel wat geïnspireerder en heeft meer kans iets duurzaams te creëren dan geld te gebruiken om een proces uit te stellen (sluiting van een fabriek, nvdr) wat uiteindelijk toch onafwendbaar is', oordeelt het blad.

'Een investering van 350 miljoen (Australische) dollar voor een bedrijf met een beurswaarde van nauwelijks 900 miljoen dollar , is natuurlijk enorm. Daarom wou Nyrstar er ook de overheden bij betrekken', aldus de Spectator. 'En men is met een zeer ingenieuze constructie op de proppen gekomen', vindt het blad. De 'steun' die de overheid belooft voor Port Pirie is met andere woorden een veel betere keuze dan tijd te winnen voor een ten dode opgeschreven industrie, zo is de redenering.

Nyrstar investeert zelf 100 miljoen dollar. Het bedrijf wil nog eens 100 miljoen vinden door een deel van de toekomstige productie, vooral zilver, via termijncontracten vooraf te verkopen. Het grootste deel, 150 miljoen, is een investeringspakket dat verkocht zal worden aan institutionele investeerders. Het is dat pakket dat gesteund wordt door een waarborg van de federale Australian Export Finance and Insurance Corporation. Die waarborg treedt enkele in werking als de eerste 200 miljoen opgesoepeerd zijn.

De regering van South Australia levert een directe bijdrage van 5 miljoen voor het oplossen van de milieuproblemen, vooral het verwijderen van loodstof, en zorgt voor een reglementair kader in verband met aansprakelijkheid inzake milieu en volksgezondheid, dat Nyrstar juridische zekerheid biedt. Nyrstar gaat overigens de komende tien jaar telkens 3 miljoen dollar investeren in een verbetering van het milieu op en om de site.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud