Nyrstar heeft 100 miljoen al binnen

De Nyrstar-vestiging in Port Pirie. ©Nyrstar

De zinkverwerker Nyrstar heeft de beoogde 100 miljoen euro afgelopen nacht opgehaald. Dat gebeurde met een aandelenuitgifte tegen 6,50 euro per aandeel.

De prijs komt neer op een korting van zowat 8,5 procent ten opzichte van de slotkoers van dinsdag (7,10 euro). Van de verse middelen zal Nyrstar 30 miljoen euro aanwenden om de Canadese mijn Myra Falls opnieuw op te starten.

70 miljoen gaat naar de afwerking van de modernisering van de oude loodsmelterij van Port Pirie in Australië tot een groot recyclagebedrijf voor het raffineren van allerlei metalen. De reconversie, die cruciaal is voor de groep, valt niet alleen een stuk duurder uit dan gepland, de winstbijdrage dit en volgend jaar is ook een stuk kleiner dan initieel beloofd.

Daarnaast gaat Nyrstar ook 'de strategie versnellen en de schuld op de balans verminderen', klinkt het in het persbericht. 

Aandeel keldert

Op de Brusselse beurs is Nyrstar  veruit de grootste daler. Het aandeel keldert meer dan 10 procent tot 6,29 euro. Een logische daling aangezien de zinkverwerker de 15,4 miljoen nieuwe aandelen heeft geplaatst tegen 6,50 euro. De kopers, grote investeerders, verwierven de aandelen met een korting van 8,5 procent (op de slotkoers van gisteren) en konden vanmorgen die korting verzilveren - of later als de koers weer aantrekt. 

De versnelde plaatsing bij grote investeerders gaf het bedrijf de mogelijkheid snel te schakelen. Als het een kapitaalronde met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders zou zijn geweest, had Nyrstar een prospectus moeten uitgeven en wachten op de goedkeuring van de beurswaakhond FSMA. Die procedure neemt snel enkele maanden in beslag.

Door voor een versnelde private plaatsing te kiezen geeft het management impliciet aan dat het niet zeker is dat de omstandigheden voor een kapitaalronde binnen enkele maanden nog even gunstig zijn. Nu profiteert topman Hilmar Rode van de scherpe koersremonte van de voorbije maanden om geld op te halen.

De bestaande aandeelhouders zadelt hij wel op met een winstverwatering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud