Nyrstar hoopt weer op doorstart Talvivaara

De nikkelmijn van Talvivaara Sotkamo - Foto Reuters ©REUTERS

De Finse zinkmijn Talvivaara, een belangrijke toeleverancier van Nyrstar, heeft van de rechtbank toestemming gekregen om een reorganisatie uit te werken, terwijl de schuldeisers op afstand worden gehouden. Nyrstar zelf heeft formeel zijn hernieuwde steun aan de reorganisatieplannen uitgesproken.

Talvivaara had de goedkeuring van de rechtbank nodig om het bankroet af te wenden. De zinkmijn zit bijna door haar cash heen om de boel draaiende te houden. Een dodelijke cocktail van dalende metaalprijzen en productieproblemen had het bedrijf op de rand van de afgrond gebracht.

De rechtbank moest in de eerste plaats toestemming geven voor het opnemen van de schulden van Talvivaara Sotkamo, een dochteronderneming van de groep, in de reorganisatieplannen. Dat is nu ook gebeurd, waardoor de curator concreet aan de slag kan om een doorstart van de mijn uit te werken. De productie werd vorige week alweer opgestart.

Nyrstar

En ook Nyrstar heeft weer vertrouwen in de plannen. Eerder trok de zinksmelter formeel zijn steun voor de reorganisatie in. Een signaal dat het bedrijf uit Balen niet echt geloofde in het plan van het management van Talvivaara. Maar nu heeft Nyrstar weer formeel zijn steun uitgesproken, laat het bedrijf weten in een kort communiqué.

Talvivaara is een pionier in een nieuw procédé om ertsen te winnen. Het maakt daarbij gebruik van bepaalde bacterieën, waarbij het biologische proces dat daarbij ontstaat een vervanger is voor de chemicaliën die doorgaans gebruikt worden bij de winning van nikkel en zink.

Streamingakkoord

Het procédé zit echter nog in een deels experimentele fase, en de groeipijnen kwamen hard aan bij Talvivaara. Exponent daarvan was een giflek, waarbij uranium in nabijgelegen meren en rivieren terechtkwam. Dat zette de problemen bij de mijn ook hoog op de agenda van de Finse regering. Dat samenspel van schuldeisers, aandeelhouders, klanten en een argwanende overheid, maakt dat de doorstart van Talvivaara een delicate operatie is.

Nyrstar heeft een 'streaming'-akkoord lopen met Talvivaara, waarbij die laatste zijn integrale zinkproductie naar de smelterijen van Nyrstar verscheept. Nyrstar betaalde vooraf voor de leveringen: 243 miljoen euro in 2010 voor in totaal 1,25 miljoen ton zinkconcentraat. Daarvan is sindsdien nog maar 7,5 procent geleverd.

Het aandeel Talvivaar is sinds het nieuws al bijna verdubbeld. Al oogt die prestatie heel wat relatiever in absolute cijfers. Het centjesaandeel ging van 6 eurocent naar 12 eurocent. Nyrstar volgt de trend, maar dan heel wat bescheidener. Het aandeel won sinds maandagochtend een goeie 5 procent tot 2,14 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud